Tato brukvovitá zelenina, která se v různých zemích prodává pod různými názvy, je příbuzná mangoldu a používá se především v asijské kuchyni. Její zeleno-bílé křupavé listy  si však našly místo i v ostatních zemích a to díky chuti, která je mixem zelí a špenátu, ale také nutriční hodnotě. Tato nenápadná zelenina je přímo nabitá antioxidanty, minerály a vitamíny. Dá se jíst zasyrova, vařit, dusit, péct, upravit na páře nebo grilovat.

Původ a pěstování

Stejně jako mangold pochází z Číny, díky hojnému využití v místní gastronomii se spolu s čínskou kuchyní rozšířil do různých světových oblastí, populární je zejména ve Velké Británii, ale také v USA, kde se na obou pobřežích ve větší míře pěstuje.

„Pak choi vozíme z Holandska, kde firma Asian crop pěstuje na špičkové úrovni asijské druhy salátů jako je nejen pak choi , ale i kailan, kaisoi, choi sam nebo amsoi. Saláty jsou chuťově skvělé a také dobře vypadají,“ popisuje Marek Řondík ze společnosti Titbit. „Asijská komunita si pěstuje pak choi  i v České republice, ale jednotlivé svazky stahují gumičkou a tím naruší jeho strukturu. Vzhledem k tomu, že pak choi používají hlavně pro teplenou úpravu, neřeší jeho vzhled.  Další větší produkci této zeleniny zajišťuje Španělsko,“ dodává Řondík.

Pozitivní vliv na zdraví

Tato zelenina ze stejné čeledi jako brokolice, květák nebo kapusta, obsahuje především velké množství vitamínu K a beta-karotenu. První zmíněný je nezbytný pro srážlivost krve, mineralizaci kostí a správný buněčný růst. Beta-karoten je pak nejznámější ze skupiny karotenoidů, které plní v těle funkci antioxidantů. Těch se v této zelenině vyskytuje několik desítek. Tato kombinace nejen chrání buňky před nechtěnou oxidací, ale má také protizánětlivé účinky.  Tím však výčet pro zdraví prospěšných látek nekončí. V pak choi najdeme i vitamíny B, C, železo, draslík, mangan, vápník a omega 3-mastné kyseliny nezbytné pro správnou funkci nervového systému  a mozku. Vzhledem k tomu, že má nízký glykemický index a obsahuje minimum kalorií je vhodný pro ty, kteří si hlídají stabilní hladinu krevního cukru i štíhlou linii.

Pak choi v kuchyni

Pak choi je vynikající dušený nebo osmažený ve směsích asijského typu – stir fry, nudlích, nebo jako příloha či s plody moře. Lehce dušený jej lze přidat také do salátů. Výborná je kombinace se zázvorem a česnekem, skvěle se hodí také do různých druhů asijských polévek.
Abyste z něj dostali pokud možno co nejvíce živin, doporučuje se listy před konzumací pokapat pár kapkami citrónu a nechat pár minut odležet.

Nákup a skladování

„Vybírejte kvalitní zeleninu bez otlaků, s čerstvými listy, které jsou zároveň pevné, pružné a křehké. Pozor na ovadlé listy a slizovaté košťály. Stejně jako všechny saláty tak i pak choi má rád nízkou teplotu ideálně kolem 3°C a vysokou vlhkost“, radí Řondík.

Více informací o exotickém ovoci, lahůdkové zelenině, bylinkách a čerstvých salátech najdete na www.titbit.cz.

 

Redakce Gastro&Hotel