Každý milovník piva ví, že skvělou tečkou za dobrým jídlem je dobré pivo. Proč ale toto tekuté zlato nezapojit přímo do vaší kuchyně? Připravili jsme pro vás několik vánočních  receptů, kterými jistě příjemně překvapíte nejednoho pivaře.

Adventní pivní polévka

Oblíbená pivní polévka překvapí nejen vůní exotického koření, ale především je jednoduchá a každý strávník si ji oblíbí.

adventni-pivni-polevka

  • 0,5 l piva Litovel Moravan
  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • 4 vejce
  • 300 g zakysané smetany
  • 3 rohlíky
  • 80 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce oleje
  • Špetka soli, cukru
  • Na dochucení: skořice, mletý kardamom, mletý pepř

Na ozdobu: čerstvé bylinky, např. petrželka, pažitka

Do hrnce nalijeme pivo i horký vývar a uvedeme je do varu. Mezitím na másle osmahneme hladkou mouku a připravíme tak zlatou jíšku, kterou pivní vývar zahustíme. Základ polévky po pěti minutách varu odstavíme z plotny. Dále rozmícháme smetanu s vejci a pomalu je do polévky zašleháme. Ochutíme ji špetkou soli, cukru a koření. Před servírováním na oleji osmahneme na drobné

kostičky nakrájené rohlíky, posypeme jimi hladinu polévky, a nakonec ozdobíme bylinkami.

 Pivní kapřík

K zimě neodmyslitelně patří i český kapr a ten, koho už nudí tradiční smažená úprava rybích podkov, uvítá variantu filetu v pivní marinádě.

kapr-na-pivu

  • 500 g kapřích filet
  • 0,5 l piva Litovel Premium
  • 150 g másla
  • 5 stroužků česneku
  • Koření: kmín, sůl

Filety kapra osolíme, okmínujeme a obložíme plátky česneku. Maso dáme do mísy, zalijeme jej pivem a necháme celý den marinovat v ledničce. Na pánvi rozpustíme máslo a opečeme na něm rybu nejdříve ze strany s kůží, poté i z druhé. Smažíme do zlatova.

Ananas v pivním těstíčku

Pivo a sladký dezert mohou být pro kdejakého labužníka nepředstavitelnou kombinací. Exotický ananas v pivním těstíčku si ale zamiluje celá rodina!

ananas-v-pivnim-testicku

  • 1 velký ananas
  • 250 ml piva Litovel Černý citron
  • 200 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • Sůl
  • olej na smažení
  • 250 ml zakysané smetany
  • 1 lžička citronky
  • 1 skořicový cukr

Do piva zašleháme nejprve vejce, pak mouku a hladké těstíčko necháme odležet hodinu v ledničce. Mezitím oloupeme ananas, nakrájíme jej na plátky a ty na menší kousky. V hrnci dáme rozehřát asi dvoucentimetrovou vrstvu oleje. Ananas obalujeme v připraveném těstě a hned jej z obou stran smažíme dozlatova, hotové kousky necháme chladnout na listu papírové utěrky, aby se přebytečný olej vysál. Nakonec si připravíme sladký dip – do zakysané smetany vmícháme skořicový cukr a citronku.

Redakce Gastro&Hotel