Recept:

Ingredience:

  • 130g nejlepší kvality hořké čokolády nadrobno posekané
  • 135g másla pokojové teploty
  • 150g pudrového cukru
  • 6 velkých vajec pokojové teploty rozdělené na bílky a žloutky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 110g jemného krystalového cukru
  • 125g polohrubé mouky
  • 0,5l smetany ke šlehání

Glazura z meruňkové marmelády

  • 300 ml dobré meruňkové marmelády
  • 2 lžíce rumu (Stroh, nebo dobrého tuzemského)

Postup:

V malém kastrolku na středním ohni přivedeme marmeládu a rum do varu. Často zamíchat. Vařit tak dlouho, až poslední kapky na vařečce se stanou velice lepkavé a nechtějí odkápnout, což potrvá asi 2 – 3 minuty.

Čokoládová poleva na Sacher

  • 1 a 1 hrnku cukru
  • 3 hrnku vody
  • 170g kvalitní sladkohořké čokolády nahrubo posekané
  • 1 hrnek=250ml

Postup:

Do středního kastrolku (ne moc velkého, protože směs by se zredukovala příliš rychle a spálila se předtím, než docílí správné teploty) postaveného na vysoké teplotě přidáme vodu s cukrem a přivedeme k varu. Přidáme posekanou čokoládu, snížíme teplotu a sem tam zamícháme. Nepřikryté vaříme do té doby, než směs dosáhne 110°C. Během té doby stíráme stěny kastrolku navlhčeným štětcem ve vodě, aby se na stěnách kastrolku netvořily krystalky. Toto potrvá asi 5 minut. Přecedíme do menšího kastrolku.

Kompletní postup:

Mřížku v troubě umístíme doprostřed. Předehřejeme troubu na 200°C. Lehce vymastíme máslem dortovou formu asi 23 cm v průměru. Potom vystřihneme z pečícího papíru kruh velikosti dna formy a vložíme ho dovnitř. Papír taktéž pomastíme. Nakonec celou formu poprášíme moukou a její přebytek vyklepneme.

V ohnivzdorné misce rozpustíme čokoládu nad velice horkou, ne vroucí vodou. Odstavíme misku a za stálého míchání necháme čokoládu zchladnout.

V míse našleháme máslo (lze v robotě, nebo ručním šlehačem) dohladka. Potom do něj opatrně zašleháme pudrový cukr a vše našleháme do světla a lehka. Zašleháme dovnitř žloutky jeden po druhém. Stěrkou stíráme stěny mísy. Nakonec dovnitř zamícháme čokoládu a vanilkový extrakt.

V čisté míse vytřené citronem našleháme bílky společně s krystalovým cukrem do hladkých měkkých a lesklých kopečků. Pozor, bílky nepřešlehat.

Asi 1/4 našlehaných bílků vložíme do čokoládové směsi a tím ji nadlehčíme. Potom dovnitř lehce vložíme zbytek bílků. Kousky bílků mohou být viditelné.

Polovinu mouky přesejeme na čokoládovou směs a opět ji zlehka vložíme dovnitř. Pokračujeme s druhou polovinou mouky. Dáváme pozor, aby směs zůstala lehká a bílky nesplaskly.

Hmotu stejnoměrně rozetřeme do připravené formy a pečeme ji asi 45 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed korpusu je po vyjmutí čistá. Korpus se uprostřed nafoukne. Přendáme jej na mřížku, sloupneme papír a obrátíme jej tak, jak se pekl, nafouknutou částí nahoru. Necháme ho úplně vychladnout na mřížce.

Jak dát dort dohromady: Pomocí dlouhého ozubeného nože korpus horizontálně rozřízneme. Zarovnáme také vrch korpusu tak, aby byl rovný.

Položíme jednu půlku na kus kulaté lepenky a potřeme ji připravenou marmeládovou glazůrou. Nahoru přiklopíme druhou půlku korpusu a potřeme celý vrch i strany marmeládovou glazůrou. Korpus položíme na mřížku nad plechem, který je vyložený pečícím papírem, a necháme korpus pořádně vystydnout a glazůru zaschnout.

Připravíme polevu, která musí být čerstvě připravená a teplá. Nalijeme všechnu polevu nahoru na korpus a je-li nutné, tak ji uhladíme dlouhou cukrářskou špachtlí. Povrch celého korpusu musí být pokrytý polevou. Jsou-li někde malá místa bez polevy, tak tam naneseme trochu stékající polevy pomocí špachtle. Necháme polevu skoro zaschnout a potom dort přeneseme na servírovací mísu. Vložíme do chladničky a polevu necháme úplně ztuhnout.

Vyjmeme dort z chladničky asi 1 hodinu před podáváním. Nakrájíme jej pomocí nože namočeného do horké vody a rychle osušeného. Dílky poskládáme na talířky a vedle nich položíme trochu šlehačky.