Nekonvenční oranžová vína každým rokem sílí na popularitě. Na vznikající trend reaguje také moderní moravské vinařství Arte Vini. Na trh uvádí své jantarově zlatavé víno Orange Reserve 2015 z vyzrálých hroznů odrůdy Pálava, které přes osm týdnů macerovaly na slupkách. „Hit oranžových vín začíná přerůstat kruhy znalců i gurmetů. Novinka od vinařů Arte Vini je přírodní suché bílé víno, které se vyznačuje výraznou komplexní vůní a především hlubokou zlato-oranžovou barvou,“ vysvětluje Tomáš Brůha, head sommelier společnosti Premier Wines & Spirits, která ve svém portfoliu nabízí kompletní sortiment vín Arte Vini.

Oranžová vína se už přes 10 tisíc let vyrábějí v Gruzii za pomoci obrovských hliněných nádob, které se označují pojmem kvevri. Celosvětově se tato netradiční vína proslavila především v devadesátých letech díky italským a slovinským vinařům. Dnes se „orange“ produkuje po celém světě včetně Španělska, Rakouska, USA, Chorvatska nebo Austrálie. Ve vinařství Arte Vini pro své Orange Reserve používají výhradně hrozny odrůdy Pálava z nejstarších vinic s jílovo-sprašovým podložím v oblasti Znojma. „Výroba takzvaných oranžových vín spočívá především v maceraci. Vybírají se pouze optimálně vyzrálé a zcela zdravé bílé hrozny, které se před lisováním ponechají několik týdnů nebo rovnou měsíců macerovat se slupkami,“ upřesňuje Brůha. Po pomalém přírodním kvašení následuje lisování a zrání vína v použitém dubovém sudu po dobu více než 12 měsíců.

Intenzivní zlatavé víno zaujme komplexní chuťovou synergií ovoce a exotického koření. Jeho aroma nabízí například tóny vanilky, hřebíčku a květů. Oranžové víno se dá párovat například s těstovinami nebo asijskými pokrmy a masem. V portfoliu Arte Vini novinka doplní více než 12 oblíbených vín, mezi nimiž figurují mezinárodní odrůdy jako Chardonnay, Pinot Noir a Sauvignon. První degustace nového Orange Reserve od moderního moravského vinařství proběhla 9. listopadu v karlínském bistru a prodejně delikates Premier Mercato.

Arte Vini, Orange Reserve 2015

Intenzivní víno s jantarově zlatou barvou s oranžovými záblesky. V aroma neuniknou tóny růžových květů, žlutého vyzrálého ovoce, vanilky či výrazného hřebíčku. Harmonická chuť v sobě kloubí ovoce s exotickým kořením a osvěžující kyselinkou. Moravské víno Orange Reserve nabízí plné tělo, jemnou a přitom pevnou texturu, kterou zakončuje dlouhý příjemně kořenitý závěr. Cena 545 Kč, www.1er.cz.

Redakce Gastro&Hotel