Zvítězilo Švédsko

Celkem 1600 kuchařů z 54 zemí celého světa se zúčastnilo soutěží 23. Olympiády kuchařů v Erfurtu. Soutěžilo 35 národních seniorských týmů, 25 juniorských týmů, 8 armádních týmů, 15 týmů zastupujících účelové stravování, 3 týmy cukrářské. Dále o medaile bojovalo 535 jednotlivců, 46 regionálních týmů a 50 soutěžících v carvingu.Jasným vítězem se stalo Švédsko, které získalo zlaté medaile ve všech hlavních soutěžích.

Asociace kuchařů a cukrářů ČR, za vydatné pomoci sponzorů i zaměstnavatelů soutěžících, vyslala do boje seniorský a juniorský národní tým. Soutěžit přijel za regiony i Bidvest Gastro Team, ani v soutěži jednotlivců nechyběli naši zástupci.

Oba naše týmy ve velmi silné konkurenci úspěšně obstáli. Národní seniorský tým získal stříbrnou medaili za teplé menu a bronzovou medaili za studený stůl, v celkovém pořadí obsadil se ziskem 80,29 bodů 18.místo a tím získal celkově stříbro. Odborníci, kteří se přijeli podívat na naše exponáty se shodli na tom, že studený stůl byl vynikající a zasloužil si minimálně stříbro. Komise však byla přísná, protože na zlato si v této kategorii letos nesáhli ani Němci, Norové, Kanada či Švýcaři.

Juniorský národní tým vybojoval stříbro ze studené kuchyně a bronz za teplou kuchyni. S počtem 79,98 bodů se umístil na 11.místě, a celkově mu tedy patří bronzová medaile. I práci juniorů by právem náleželo ohodnocení u obou kategorií o stupeň vyšší, ale například zlato si za studenou z této Olympiády vezou domů jen Skandinávci.