Od letošního podzimu je v lékárnách k dostání první české červené víno Bona Dea s vyšším obsahem přírodního antioxidantu – resveratrolu. Jeho příznivý vliv na lidské zdraví potvrdili i lékaři ze Sekce asistované reprodukce České gynekologické a porodnické společnosti. Ti doporučují konzumaci vína Bona Dea ženám, které chtějí otěhotnět. Víno díky většímu množství resveratrolu zvyšuje šanci na početí. Jako jediné v České republice se tak může prodávat i v lékárnách.

Resveratrol má na lidský organismus blahodárný vliv svými silnými antioxidačními a protirakovinnými účinky. Jeho obsah je závislý na klimatických podmínkách, lokalitě, odrůdě, ovlivňuje ho doba sklizně a technologie zpracování. Právě doba sklizně a technologie zpracování je know-how moravské společnosti ResVinia, které používá při výrobě prvního českého červeného vína s vyšším obsahem resveratrolu. Víno Bona Dea se řadí množstvím resveratrolu 4 – 9 mg/l mezi světovou špičku*.

„Vyšší obsah resveratrolu ve víně Bona Dea vedl k rozhodnutí, že jej naše sekce může doporučit pro užívání ženám, které chtějí otěhotnět,“ potvrdil předseda Sekce asistované reprodukce České gynekologické a porodnické společnosti David Rumpík. Podle nejnovějších výzkumů totiž mírná konzumace vína s vyšším obsahem antioxidantů zvyšuje ženám šanci počít dítě**.

Také podle přednosty Gynekologicko – porodnické kliniky Fakultní nemocnice Brno-Bohunice profesora Pavla Ventruby může víno ovlivnit některé příznaky spojené s poruchou plodnosti. Jde například o omezení vzniku infekčních onemocnění způsobujících sterilitu.

„Lékaři uvádějí, že resveratrol obsažený ve víně má pozitivní vliv i na lidi s vyšším krevním tlakem, vyšším rizikem vzniku infarktu i na diabetiky. Proto očekáváme velký zájem o víno Bona Dea i od těchto pacientů,“ říká Ilona Mravcová, majitelka a lékárnice lékárny na Pekařské ulici v Brně, která má víno Bona Dea ve svém sortimentu.

Čeští lékaři se zapojují do projektu Zdraví a víno

Doporučení od lékařů Sekce asistované reprodukce potvrzuje trend, který čeští lékaři razí již několik let. Víno s vyšším obsahem resveratrolu odborní lékaři doporučují jako prevenci mnoha dalších nemocí. Vědecké studie potvrzují příznivé účinky především na aterosklerózu, kardiovaskulární choroby, cukrovku (Diabetes melitus 2. typu) nebo prevenci nádorových onemocnění. Uvádí se také jeho schopnost bránit stárnutí buněk a organismu nebo zpomalovat proces degenerace mozku při některých neurologických onemocněních jako je například Alzheimerova nemoc.

Do projektu Zdraví a víno, který se příznivým vlivem vína na zdraví lidí zabývá, se zapojuje stále více lékařů, odborných lékařských pracovišť a klinik. „Pro konzumenty vína jsme vytvořili portál www.vinoprozdravi.cz kam přispívají významní čeští kardiologové, neurologové, onkologové, internisté, urologové, chirurgové aj. A všichni se shodují, že střídmé pití červeného vína prospívá našemu zdraví,“ potvrdila autorka projektu Zdraví a víno a ředitelka firmy ResVinia Dana Odehnalová.

Víno Bona Dea může prodávat v České republice přes 2500 lékáren zapojených do odběratelské sítě lékárenského velkoobchodu PHOENIX. Zákazníkům je dostupné také na internetovém portálu sdružení lékáren www.pilulka.cz, kde si mohou víno objednat a láhve si pak vyzvednout ve své lékárně nebo na www.vinoabobule.cz.

*Resveratrol se běžně objevuje v bílých vínech v objemu 0,2 – 0,8 mg/l, v moravských červených vínech 2 – 3 mg/l. Toto množství vykazují i zahraniční červená vína, v zásadě ho však nepřevyšují.

Redakce Gastro&Hotel