Resort Svatá Kateřina nově zpestřuje výběr víkendového menu o jídla Vitální kuchyně. Vyškolení mistrů kuchařů se ujala odborná bioložka a specialistka na výživu Ivana Stenzlová, která koncept Vitální kuchyně sestavila a snaží se tuto novinku rozšířit do gastronomických zařízení. Vitální kuchyně, která čerpá své principy i z;3;000 let staré východní filozofie, respektuje zdraví a vitalitu lidského těla. Suroviny pro přípravu pokrmů dle zásad Vitální kuchyně nejsou chemicky ani průmyslově upravené, jsou v;souladu s ročním obdobím, čerstvé a pokud možno i od místních dodavatelů. Vitální kuchyně upřednostňuje zapomenuté tradiční obiloviny, jako jsou například jáhly, špalda, ječmen nebo pohanka. I technologie přípravy zohledňuje šetrné zacházení s;potravinami, aby došlo k;minimální ztrátě zdraví prospěšných látek. V;každém jídle jsou podle zásad Vitální kuchyně zastoupeny minimálně tři z;pěti základních chutí – pálivá, sladká, slaná, kyselá nebo hořká. Resort Svatá Kateřina je tak nejen ideálním místem pro odpočinek, ale i místem pro vykročení na cestu zdravé stravy.

„Lidé chtějí rychle zhubnout a vypadat dobře. Kámen úrazu je však v;tom, že opomíjejí jaké potraviny a v jaké formě do sebe dostávají. Proto jsem se rozhodla spojit svoji odbornost s;kuchařským uměním profesionálů a rozšířit Vitální kuchyni do povědomí lidí,“ říká Ivana Stenzlová, garantka projektu Vitální kuchyně v;Resortu Svatá Kateřina. „Vitální kuchyně nenutí k odříkání, hladovění, dietám či počítaní kalorií, ale doporučuje vyváženou a pestrou stravu. Vitální kuchyně je především radost z chutného jídla, které přináší našemu tělu zdraví a sílu. Vitální kuchyně je nový životní styl, který nás učí ctít tradice, a přesto dává našemu životu nový směr a dimenze,“ dodává Ivana Stenzlová.

„Menu v;našem resortu sestavujeme dle receptur Ivany Stenzlové. Suroviny volíme vždy v;souladu s;ročním obdobím a tam, kde je to při skladbě jídla možné i s;využitím regionálních zdrojů od místních chovatelů a pěstitelů. Jen tímto způsobem zajistíme, aby použité potraviny byly čerstvé, bez chemického ošetření nezbytného pro dlouhou přepravu
a zachovaly si tak harmonizující účinek na lidské tělo,“ říká Milan Hejda, šéfkuchař Resortu Svatá Kateřina. „Zásady Vitální kuchyně jsou vlastně jednoduché. Zapomeňte na chemii, snažte se vše připravovat z;těch nejkvalitnějších surovin a jezte dostatek zeleniny,“ dodává Milan Hejda.

Vitální kuchyně má i další specifika jako nahrazení bílé rafinované mouky a bílého rafinovaného cukru celozrnnou moukou a přírodními cukry s vysokým obsahem melasy. Pro snížení obsahu laktózy a caseinu je používáno sójové nebo kokosové mléko namísto kravského. Zapomeňte také na nebezpečné ztužené tuky a průmyslově upravené oleje. Ve Vitální kuchyni se vaří zásadně z kvalitních olejů lisovaných za studena nebo z;lahodného přepuštěného másla. Výsledná chuť pokrmů je dosažena pomocí čerstvých bylinek a koření, nikoliv kořenících směsí a různých dochucovadel. Je to vlastně částečně návrat k jednouché, chutné a zdravé stravě, kterou konzumovali v souladu s přírodou a jejími biorytmy naši předci. Z takto složených pokrmů dostává tělo základní živiny, které dovede strávit, vezme si z nich energii a neukládá je do tukových zásob.

Při dodržení přiměřeného množství a správném rozložení jednotlivých jídel během dne nevzniká žádné nárazové přetížení organizmu a funguje správně i spalování. Tělo se tak postupně a bez nárazových šoků z různých diet formuje do své normální váhy. Pokud chcete přijít na chuť Vitální kuchyni, vyrazte do Resortu Svatá Kateřina za jedinečným gurmánským zážitkem. Více informací na www.katerinaresort.cz