Sluší se připomenout, že právě Hradecký rozhlas byl prvním rádiem v Česku, který začal vysílat pravidelné seriály o vaření. Tahle tradice pokračuje, má i dnes svou sobotní hodinu, kdy se prezentují nejen jídla celého regionu, ale i jejich kuchaři a restaurace. Mezi nejpopulárnější šéfkuchaře v kraji patří Zdeněk Podnecký z restaurace U Slunce ve Dvoře Králové, který nám představí ty nejoblíbenější chutě domácích i turistů ze široka a daleka, ale i tradiční podkrkonošské kuchyně.

Recepty z restaurace U Slunce ve Dvoře Králové

Je samozřejmé, že zde nemůže chybět krajová varianta bramboráků, pečících se přímo na plotně – Krkonošské sejkory. Podávané samostatně i jako příloha.

 Krkonošské sejkory

Suroviny:

1 kg brambor, 20 ml mléka, 2 vejce, 150 g hladké mouky, 3 stroužky česneku, 2 lžičky majoránky, mletý pepř, sůl, sádlo nebo máslo

Postup:

Brambory oloupeme a omyjeme. Nastrouháme najemno a slijeme přebytečnou tekutinu. V trošce mléka rozšleháme vejce a přilijeme k bramborám, přisypeme hladkou mouku a směs okořeníme majoránkou a pepřem. Česnek utřeme se solí a přidáme do těsta. Všechno důkladně promícháme, z těsta tvoříme placky. Na rozpálenou teflonovou pánev dáváme placky a zprudka opečeme nasucho po obou stranách. Před podáváním sejkory potřeme sádlem nebo škvařeným máslem. Můžeme těsto doplnit i čerstvě nasekanými bylinkami.

Redakce Gastro&Hotel