Nové číslo časopisu Gastro&Hotel je už v tisku. Můžete se opět těšit na spoustu novinek ze světa gastronomie, pohostinství i hotelnictví. Pro milovníky exotických kuchyní jsme tentokrát připravili článek o cestování a hlavně o gastronomi dobře skrytého gastronomického klenotu Asie – Myanmaru. Kromě celého článku se budete moc začíst do nových inforamcí z legislativy, podíváme se na chladící techniku, vinaři nás oblaží novou dávkou informací z jejich opojného světa a řeknou nám další příběh slavné vínné značky, kuchaři se podělí o zkušenosti s sous-vide, cukráři se pochlubí svým creme brulee. Je toho mnohem víc, takže se budeme těšit na vaše ohlasy. A tady je ta ochutnávka :-)

Po návštěvách Mandalay a Baganu už někteří cestovatelů cítí, že dávka shlédnutých pagod a stúp je naplněna. Názvy jednotlivých chrámů,  jednotlivých stúp, jmen králů a královen jsou v podstatě nezapamatovatelné. Pokud nejste zrovna historik amatér, cestování po Myanmaru je většinou o atmosféře. Snaha o zapamatování historických dat a jejich přiřazení jednotlivým událostem je výzvou pro velmi ambiciózní jedince. Po dvou, třech týdnech cestování přichází většinou pagodová únava. Ta se nejlépe léčí na plážích Ngapali. Pokud hledáte místo zaslíbené mořským plodům, tak to je správné místo pro vás.

Vyražte do Myanmaru a objevte neprávem opomíjenou asijskou kuchyni

Nedaleko od hotelu Tandwe Ngapali Beach se přímo na pláži se nachází asi deset restaurací, které za velmi nízké ceny nabízejí všechny varianty jídel z mořských plodů, které barmská kuchyně nabízí. Každá restaurace se trochu odlišuje, ale všechny restaurace do jedné, nabízejí čerstvé, ten den ulovené ryby, kraby, chobotnice i krevety. Nabídka ryb zahrnuje filety z barakudy či kanice nebo celého chňapala resp okouníka. Chňapal červený či královský je delikatesní ryba připomínající pražmu s bílým nebo lehce narůžovělým masem.  Pokud dáváte přednost krevetám můžete si vybrat mezi standardem, tygří nebo královskou velikostí. Pokud vás neuspokojí ani oliheň, krab či chobotnice. Můžete objednat křehoučkou langustu za pouhých 50USD za jeden kilogram. Když už vás omrzí rybí barbecue stačí si objednat legendární barmské kari a na stole Vám přistane vydlabaný kokosový ořech plný kousků olihní a chobotnice v kari-kokosové omáčce. K jídlu si můžete objednat samozřejmě pivo jak myanmarské značky, tak Heinken či Tiger. Milovnící vína za poněkud vyšší cenu si nenechají ujít australský savignon blanc. Večeře se uzavírá servírováním melounu nebo fritovaného banánu politým medem. Ovšem to nejlepší ještě přijde. Každá restaurace nabízí široký výběr koktejlů, které se v čase happy hour pohybují cenově mezi 30-60Kč. Zkuste na chvíli představit, jaké to je nechat se ovívat teplým vánkem, sedět v pohodlných křesílkách, prsty u nohou prosívat teplý písek, popíjet margharitu nebo mojito a sledovat jak se sluneční kotouč pomalu noří do oparu na Andamanským mořem.  Máte pocit, že takhle vypadá nebe?

 

 

Redakce Gastro&Hotel