Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

Letní dny si doslova žádají o pořádnou nálož osvěžujícího ovoce. Navíc se jahody, třešně, meruňky nebo borůvky skvěle hodí k jednomu z nejoblíbenějších dezertů vůbec, který můžeme znát také pod názvem cheesecake. Tato dobrota se skládá z křupavé krusty, nejčastěji ze sušenek, tvarohu a sýrové vrstvy. Výhodou, kterou oceníte zejména v létě, je, že existuje pečená i nepečená varianta.

Při výběru surovin, dbejte na jejich kvalitu. Jedině ta vašemu dezertu dodá lahodnou chuť i výživovou hodnotu. Zaměřte se proto na biopotraviny, u nichž je tolerováno jen minimální množství reziduí pesticidů (limit je 0,01 mg/kg), a navíc obsahují minerály a vitaminy v dobře vstřebatelné podobě. Můžete je nakoupit u ekologických farmářů, ale i v běžném obchodě. Na stránkách kamprobio.cz a lovime.bio najdete interaktivní mapu se seznamem farem i jejich nabídkou. U některých můžete využít tzv. bedýnkových systémů a nechat si bio dobroty dovézt až domů. Pakliže se vydáte do supermarketu, pozorně vybírejte jen ty biopotraviny, které mají značení biolistu nebo biozebry. Jedině tato loga 100 % zaručí, že se jedná o bio.

Náš tip: Bohatý výběr ovoce v bio kvalitě najdete na malé farmě Bio Zahájí ve Vysoké Libni. Více informací o sezónní nabídce najdete zde.

 

Svěží jahodový dezert

Na krustu:

  • 270 g sušenek v bio kvalitěSvěží jahodový dezert
  • 150 g rozpuštěného bio másla

Na krém:

  • 4 žloutky z bio vajec
  • 500 g čerstvých bio jahod
  • 250 g bio třtinového cukru
  • 300 g čerstvého krémového bio sýru
  • 500 g bio tvarohu
  • 2 kelímky bio zakysané smetany
  • 2 bio citrony, nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva

Sušenky vložte do mixéru, rozdrťte je a smíchejte s rozpuštěným máslem. Dortovou formu vyložte pečícím papírem a sušenky upěchujte na dno a také do stran. Takto připravenou krustu nechte odpočinout v lednici a mezitím si připravte náplň.

Do mísy přidejte sýr, tvaroh, kelímek smetany, cukr, citronovou kůru a zakápněte šťávou. Dobře promíchejte a přidejte žloutky. Znovu prošlehejte a výsledný krém vložte do formy na připravený korpus. Koláč potřete zbývající zakysanou smetanou a dejte zapéct na 30 minut do trouby vyhřáté na 150 stupňů. Poté nechte vychladnout do následujícího dne v lednici.

 

Meruňkovo-smetanový zákusek

Na korpus:

  • 180 g bio moukyMeruňkovo-smetanový zákusek
  • 1 lžíce bio třtinového cukru
  • 100 g vychlazeného bio másla
  • 1 bio žloutek
  • 2 lžíce studené vody

 Na náplň:

  • 10 bio meruněk
  • 200 g bio ricotty
  • 375 g bio zakysané smetany
  • 200 g bio smetany ke šlehání
  • 200 g bílé čokolády

 

Dobře promíchejte mouku s cukrem a poté přidejte na kousky nakrájené máslo, žloutek a vodu. Vypracujte hutné těsto, které rozetřete do připravené, pečícím papírem vyložené, formy. Na těsto nasypte například luštěniny, aby při pečení nevypuklo. Pečte na 170 stupňů 15-20 minut. V polovině pečení zátěž sundejte.

Mezitím si připravte náplň. Meruňky dobře očistěte a nakrájejte na menší kousky. Naskládejte část do formy, posypte cukrem a dejte ještě na 5 minut péct i s korpusem. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nechte projít varem. Na závěr do čokolády přidejte 4 lžíce zakysané smetany. Ricottu, zbytek zakysané smetany a smetanu ke šlehání důkladně promíchejte, dokud nevznikne hutná směs. Za neustálého míchání postupně přidávejte čokoládu.

Upečený korpus zalijte připravenou náplní a na povrchu ozdobte meruňkami. Cheesecake dejte před podáváním vychladnout do lednice.

 

Nepečený třešňovo-tvarohový dezert

 Na korpus:

  • 250 g bio sušenekNepečený třešňovo-tvarohový dezert
  • 70 g bio másla

Na náplň:

  • 250 g bio třešní
  • 2 bio vejce
  • 150 g bio třtinového cukru
  • 2 ks bio tvarohu
  • 1 ks bio ricotty
  • 2 ks želatinového ztužovače
  • 1 ks bio citronu
  • lístky bio máty

Začněte s přípravou formy na dort, spodní část vyložte pečícím papírem a boky vymažte máslem. Poté si připravte korpus. V mixéru rozdrťte sušenky a přidejte k nim rozpuštěné máslo. Takto připravený korpus rozprostřete na spodní část formy a prsty vmačkejte i mírně do stran. Formu vložte na půl hodiny do lednice a mezitím si připravte krém. Žloutky utřete s cukrem a poté přidejte všechny další ingredience kromě třešní. Na závěr vmíchejte ztužovač zastudena a krém přidejte na korpus. Povrch cheesecaku ozdobte očištěnými a vypeckovanými třešněmi a mátou. Přidat můžete i další letní ovoce, skvělé budou například i maliny či borůvky. Dort dejte na půl dne odpočinout do lednice.

Redakce Gastro&Hotel