O gastronomické slavnosti Jídlo z blízka je mimořádný zájem, do Brna také míří hvězdy českého i rakouského kulinárního nebe

autor: | Čvc 23, 2012 | Novinky z Gastronomie

Včera začal ve třinácti brněnských restauracích druhý ročník gastronomických slavností Jídlo z;blízka. Již nyní je o něj mimořádný zájem. Ještě před zahájením si hosté rezervovali více než 200 slavnostních menu. Některé akce doprovodného programu jsou už v;této chvíli plně obsazeny.

„Ještě před vlastním zahájením Slavností jsme evidovali přes dvě stovky rezervací do zapojených restaurací. Ukazuje se, že lidé mají o kvalitní jídlo vyrobené z;nejčerstvějších surovin od místních farmářů stále větší zájem,“ říká Lucie Frgalová ze sdružení Slow Food Brno, které Slavnosti organizuje a které v;Brně prosazuje návrat místních surovin a tradic pomalého jídla“. „Slavnosti v červenci vhodně doplňují kulturní nabídku města Brna, vytváří pohostinnou atmosféru a umožňují si léto v Brně naplno užít“, dodává Frgalová.
Slavnosti Jídlo z;blízka představují jednu z největších gastronomických událostí tohoto roku na jižní Moravě.
V;rámci doprovodného programu do Brna míří také významné osobnosti zahraniční i české gastronomie. Již tento čtvrtek 12. července uvaří v;proslulé restauraci U Kastelána lehké letní menu o několika chodech známý rakouský šéfkuchař Johann Reisinger. Následuje víkend s;prvními dámami české kulinařiny v;restauraci La Bouchée: v;sobotu 14. července otevírá svůj “Deník Dity P.” Dita Pecháčková, dlouholetá šéfredaktorka časopisu Apetit. Můžete se těšit na tříchodové menu z;místních farmářských surovin a také autogramiádu její nové kuchařky. Vraž do toho kopu lásky – tak se jmenuje autogramiáda a oběd s;autorkou nejprodávanější české kuchařky Janou Florentýnou Zatloukalovou tuto neděli 15. července. V;neděli 22. července pak mohou hosté zkusit vaření podle vycházející hvězdy, sedmnáctiletého Martina Škody a jeho první kuchařky za doprovodu hudby v;rodinném Bistru Franz.

;;