Řetězce reagují na potravinářské skandály a zpřísňují požadavky na dodavatele

Česku, Polsku a dalších středoevropských zemích výrazně roste zájem o mezinárodní certifikáty IFS FOOD, kterým obchodníci, výrobci i dodavatelé garantují bezpečnost potravin. Zvýšenou poptávku po certifikátech podporují četné kauzy s nekvalitními potravinami, které vedou prodejce k větší obezřetnosti. Vyplývá to ze zjištění certifikační a inspekční společnosti Bureau Veritas, světového lídra v daném segmentu.

Jedovaté dioxiny v mase nebo zatajená konina

„Rostoucí zájem o certifikát IFS FOOD souvisí s řadou potravinářských afér v posledních letech. Můžeme vzpomenout například na nebezpečné dioxiny v německém mase nebo přítomnost nedeklarovaného koňského masa v různých masných výrobcích.  Obchodní řetězce začínají být v tomto kontextu stále přísnější a vyžadují certifikaci i po svých dodavatelích, potažmo výrobcích. Subjektů, kteří potřebují certifikát tedy přibývá. Vedle standardních rozborů řetězce požadují i rozbory se specifickými parametry, které prokazují falšování či klamání,“ říká Martina Jurčová, vedoucí auditorka Bureau Veritas.

Největší zájem o certifikáty je Polsku, Česko je na třetím místě

Největší nárůst poptávky po certifikátu IFS FOOD eviduje Bureau Veritas v Polsku, odkud pocházela značná část problematických potravin určených pro český trh.  Za poslední čtyři roky zájem vyskočil o 66 procent. Na druhém místě je Maďarsko se Slovenskem, kde se poptávka mezi lety 2010 až 2014 zvýšila zhruba o 40 procent. Česko s nárůstem 28 procent skončilo na třetím místě.

Výrobci klamou, na český trh pošlou med s obsahem antibiotik

I přes přísnější kontroly a obezřetnější zájem o kvalitu potravin se stále najdou výrobci, kteří zákazníky cíleně klamou. Na tuzemském trhu se nedávno objevily medy obsahující antibiotika, jak dokládají výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy. Med obsahoval například zakázaná antibiotická léčiva chloramfenikol a nitrofurany, které jsou v Evropské unii i v řadě dalších vyspělých zemí zakázány podávat zvířatům, jejichž produkty jsou určeny pro lidskou spotřebu. Některá antibiotika patří k vysoce rizikovým látkám, které by se neměly v potravinách objevovat.

Redakce Gastro&Hotel