reklama

NOVÝ TREND: Jednoduše připraveno a snadno prodáno. Využijte kapacity své kuchyně i v době lockdownu.

autor: | Led 27, 2021 | Management, Technologie | 0 komentářů

Kuchyně nefungují naplno, ale zásoby surovin jsou. Co se může zdát prokletím, se může proměnit ve výhodu. Tím je například výroba vlastních polotovarů. Je to skvělý způsob zužitkování zásob.

Čerstvé těstoviny v krabičce s domácí boloňskou omáčkou ve skleničce můžete připravit do zásoby a rychle se stanou bestsellery. Kde chybí zkušenost s konzervací potravin, inteligentní kuchyňská technologie je tu, aby pomohla.

Máte plnou lednici nejrůznějších surovin? Zkuste vytvořit chutné omáčky, masa nebo polévky. Výčet může být nekonečný a každé jídlo může být uchováno, pokud je správně připraveno. Buď jej
zužitkujete v restauraci nebo prodáte jako dovážkové jídlo. Tento způsob přípravy jídel na rozvoz má v mnohém výhodu nad klasickou dovážkou plně připravených jídel. Zákazník si přípravu
dokončí doma v pohodlí a na stole bude mít chutné a teplé jídlo. Tímto množství jídel, které může být dováženo stoupá. Méně záleží na tom, jestli jsou jednotlivé pokrmy vhodné pro rozvoz nebo ne.

Pokud jde o samotné pohodlí, tímto způsobem lze přepravovat téměř všechno. Už nezáleží na plánu trasy rozvozu, dokonce na celostátní úrovni je to možné, nic už nemůže vychladnout a konzistence bude stále stejná. Jednotlivé ingredience zabalené samostatně v krabičkách přináší zážitek z oblíbené restaurace přímo do domácích jídelen zákazníků. Představte si čerstvě
dopřipravený pokrm v domácím pohodlí z předem ochucených a předvařených ingrediencí, které si poskládáte dle návodu.

“Aby výsledný produkt uspokojil požadavky zákazníků, musí chutnat tak, jak je na něj zákazník zvyklý,” říká Petr Náhlík, národní šéfkuchař RATIONAL. Konvektomat iCombi Pro a multifunkční
pánev iVario, která pracuje s kontaktním teplem, zajišťují to, že pomocí inteligentních varných procesů je na konci vždy požadovaný výsledek, dokonce bez přílišného dohledu. Existuje několik možností k uchování pokrmů. Například metoda sous-vide, kde je surovina ochucena a zavakuována v obalu na jednotlivé porce, následně je připravena v páře, v našem případě v konvektomatu iCombi Pro, nebo ve vodní lázni, v případě mulifunkce iVario. Výsledkem je třeba měkké a šťavnaté kuře s křupavou kůžičkou na povrchu dotaženou v zákazníkově troubě.

Takto připravené pokrmy můžou být uchovávány několik dní bez problémů. Další možností je uchovávání ve sklenicích. Jako obvykle připravíte pokrmy v iCombi Pro nebo iVario a naplníte sklenice. Následně jsou naplněné sklenice konzervovány v iCombi Pro pomocí procesu “polokonzervy”. Proces pracuje automaticky a vy jen čekáte. Nakonec uzavřete sklenice a necháte je zchladnout. Vakuum je ve sklenici vytvořeno automaticky. Většina jídel může být tímto způsobem konzervována až 3 měsíce, některé až 6 měsíců.

Třetí možnost je klasická plechovka. Proces je v iCombi Pro stejný jako v případě konzervace ve sklenicích, konzervy jsou jen uzavřeny. Petr Náhlík má skvělý tip pro poslední dva zmíněné
procesy: “Pokud například připravujete rolády, nezapoměňte, že přednastavený program s procesem pro polokonzervy Vám sám zajistí vyšší měkkost.” Tento způsob je bez velkých obtíží dobrá cesta k nakopnutí prodeje “s sebou” nebo “z rozvozu”. Navíc můžeme eliminovat odpad, zvláště pokud je jídlo uchováno ve sklenicích. Stačí zavést systém zálohovaných obalů. Šance na to, že se zákazníci vrátí se tak zvyšuje. A když restaurace zase otevře, takto získaná výhoda přijde určitě vhod. Pokrmy, které vyžadují dlouhou přípravu, můžou být připraveny dopředu, třeba přes noc, a zužitkovány během návštěvnické špičky.

www.rational-online.com