Heffron z nejstarší palírny v Evropě, Palírny U Zeleného stromu, je oblíbený pro svou výraznou a zároveň velmi jemnou chuť. Nyní byl oceněn také za svůj vzhled. V mezinárodní designové soutěži získal stříbrnou medaili v kategorii Cena za design obalů 2020–2021. Inspirací pro vizuál lahve byly dopisy legionářů a jejich dlouhá cesta domů. Heffron je totiž jméno poslední lodi, která přepravovala legionáře z Ruska do Evropy. Tvůrcem oceněné etikety je grafický designer s mezinárodními zkušenostmi Martin Zouhar.

Soutěž „Design Award and Competition“ je nejprestižnější a nejvlivnější ocenění za design a poskytuje inspiraci pro designéry, umělce, architekty, značky a designové agentury. Logo vítězné ceny „Design Award“ symbolizuje designovou hodnotu oceněných produktů, projektů a služeb. Průhledná skleněná láhev Heffronu má štítek z texturovaného krémového papíru s perforovaným razítkem a místy lesklým lakem. Etiketa je potištěna třemi pantonovými barvami. “Výzvou pro mě bylo autenticky, poutavě a důstojně interpretovat hodnoty československých legií na značce,” říká Martin Zouhar, autor oceněného designu.

Martin Zouhar se specializuje se na spotřebitelské balení, branding a vizuální identitu. “Mezi mé nejoblíbenější designerské činnosti patří packaging a branding. Z designu obalu vychází celkový vizuální styl všech následující materiálů, stejně jako základní hodnoty a charakter, které si s sebou značka nese.  Heffron je typickým příkladem takové práce. Základní motiv a inspirace – národní cítění, hrdost na české legionáře a boj za svobodu je pro mě osobní záležitostí,” dodává autor etikety Martin Zouhar. V současné době je jeho hlavním klientem Palírna U Zeleného stromu, kde se stará o redesign současných značek a vývoj nových.

Heffron vznikl u příležitosti stého výročí návratu československých legionářů do vlasti. Ti bojovali v Rusku za první světové války. Heffron je název lodi, na které se poslední z nich v roce 1920 plavili z Vladivostoku přes Panamu zpět do Evropy. Základem Heffronu je pětiletý rum právě z Panamy, má lehce nasládlou chuť s nádechem vanilky a karamelu, po které následují doznívající dřevité tóny, které získal pětiletým zráním v dubových sudech. Stal se jednou z vlajkových lodí Palírny U Zeleného stromu.

Redakce Gastro&Hotel