Meruňkový džem s rozmarýnem

Meruňkový džem je lehce pikantní a báječně se tak hodí do cukroví, sladkých koláčů i palačinek. Rozmarýn mu dodá nevšední šmrnc.

Potřebujete:

  • 1 kg vypeckovaných meruněk
  • 1–2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 300 g cukru
  • 1 JamFix 3:1 Labeta
  • 1 citrón
  • 1/2 lžičky Kyseliny citrónové Labeta (není nutné)

Postup:

Připravte si skleničky na džem, musí být důkladně vymyté, ideálně i vysterilizované a suché. Z uvedeného množství dostanete cca 3 sklenky o objemu 300 ml. Vypeckované meruňky nakrájejte na menší kousky, vložte do hrnce a pozvolna je rozvařte nebo pro urychlení rovnou rozmixujte. Přidejte rozmarýn a krátce společně pozvolna povařte, ať se z rozmarýnu uvolní chuť. Poté snítky rozmarýnu vyjměte a k meruňkám přidejte JamFix rozmíchaný v cukru a šťávu vymačkanou z citrónu. Pro lepší odšťavení je dobré citrón trochu dlaní rozválet, zvláště pokud má tvrdší slupku. Množství cukru si v případě potřeby můžete lehce upravit, pokud ho ale dáte méně, džem bude řidší. Nakonec vmíchejte pro lepší konzervaci kyselinu citrónovou, a ještě pár minut povařte. Test hustoty džemu lze provést tak, že na talířek dáte lžičku džemu, počkáte až vychladne a pokud po vychladnutí nestéká, můžete plnit do skleniček. Ještě horký džem nalijte do čistých a suchých skleniček, důkladně uzavřete a otočte dnem vzhůru, stačí na čtvrt hodinky. Před uzavřením také můžete víčko skleničky potřít čistým alkoholem či lihem.

Jahodový džem se šťávou z červeného rybízu

Potřebujete:

  • 700 g zralých českých jahod
  • 300 g obraného červeného rybízu
  • 500 g třtinového krupicového cukru
  • 1 sáček želírovacího prostředku JamFix 2:1 Labeta
  • 1 lžička Kyseliny citrónové Labeta

Postup:

Nejprve oberte a důkladně očistěte červený rybíz. Properte ho v cedníku a odstraňte všechny zelené části a smetíčka. V hrnci ho pak tyčovým mixérem rozmixujte na hladkou kaši. Vyceďte důkladně veškerou šťávu a slijte ji do hrnce. Mezitím jahody pokrájejte na menší kusy a přidejte do hrnce k rybízové šťávě. Směs začněte pomalu zahřívat a po chvíli přidejte sáček JamFixu s cukrem a za průběžného míchání nechte ve směsi rozpustit. Povařte dalších 3 až 5 minut a degustujte, podle chuti doslaďte (množství cukru v receptu je orientační, nebojte se v průběhu vaření ochutnávat a sladit postupně dle své chuti, ovoce není vždy stejně sladké či kyselé, záleží na odrůdě, zralosti i sezóně). Pro lepší konzervaci je dobré přidat ještě lžičku kyseliny citrónové – ta zabraňuje množení bakterií a kvasinek v džemu, také podporuje jeho houstnutí. Navíc zrovna u tohoto džemu podpoří i krásnou červenou barvu. Správnou konzistenci testujte “talířkovou metodou” (jednoduše naneste lžičku džemu na talířek a ten po chvilce otočte vzhůru nohama – pokud nestéká, je dokonalá). Horký džem rozdělte do sterilních sklenic s hermeticky uzavíratelným víčkem a těsnící gumičkou a otočte dnem vzhůru – horká marmeláda roztáhne gumičku a ta tak neprodyšně sklenici obepne. Taková zavařenina vydrží nejméně 12 měsíců v chladném a tmavém sklepě, ideální teplota je do 18 °C. Nezapomeňte si džemy vždy viditelně popsat (složení a datum výroby), zabráníte tak zbytečnému vyhazování.

Rybízové želé s rozmarýnem

Potřebujete:

  • 700 g zralého červeného rybízu
  • 500 g BIO Třtinového želírovacího cukru 3:1 Labeta
  • 1/2 polévkové lžíce Kyseliny citronové Labeta (nemusí být)
  • 4 snítky (větvičky) čerstvého rozmarýnu

Postup:

Nejprve oberte a důkladně očistěte červený rybíz. Properte ho v cedníku a odstraňte všechny zelené části a smetíčka. V hrnci ho pak tyčovým mixérem rozmixujte na hladkou kaši. Do směsi přidejte celé stonky rozmarýnu a veškerý želírovací cukr. Směs důkladně promíchejte vařečkou a pomalu přiveďte k varu. Nechte probublat a po několika minutách odstraňte rozmarýn. Želé ochutnejte, je to ideální příloha k sýrům, rybám nebo i jako falešné brusinky na svíčkovou, proto nemusí být chuť jen sladká, ale jemná kyselinka je žádoucí. Pro lepší konzervaci můžete přidat půl lžíce kyseliny citrónové – ta zabraňuje množení bakterií a kvasinek v želé, také podporuje houstnutí, a navíc podpoří i krásnou červenou barvu. Ale pozor, kyselina je opravdu silně kyselá a ovlivňuje i výslednou chuť želé, proto s množstvím do želé zacházejte opatrně. Správnou konzistenci želé testujte “talířkovou metodou” jednoduše naneste lžičku horkého želé na talířek a ten po chvilce otočte vzhůru nohama – pokud nestéká, je dokonalé. Želé dávkujte do sterilních sklenic s hermeticky uzavíratelným víčkem a těsnící gumičkou. Po naplnění uzavřené utažené sklenice nechte zchladnout a poté je uchovávejte ve tmě a chladu – ideální je sklep nebo chladná spižírna. Otevřené želé skladujte už pouze v lednici.

Malinový džem s kokosovým nádechem

Potřebujete:

  • 500 g malin (čerstvé nebo mražené)
  • 250–300 g cukru
  • 200–250 ml kokosového mléka z plechovky
  • 1 citrón, 1 vrchovatá lžička Ovocného pektinu Labeta
  • 1/2 lžičky Kyseliny citrónové Labeta

Postup:

Nejprve si připravte čisté skleničky, ideálně i vysterilizované. Na toto množství džemu vám vystačí 2 sklenky o objemu 250 ml. Maliny vložte do hrnce a pokud máte čerstvé, podlijte je 1–2 lžícemi vody, u mražených netřeba. Na mírném plameni maliny pozvolna rozvařte, což trvá velmi krátce. Přidejte k malinám i kokosové mléko, ideálně více tuhé části mléka než tekuté, ale nevadí, když mléko promícháte a dáte jej tak. Množství kokosového mléka si můžete uzpůsobit dle chuti, stejně tak množství cukru, který nyní k malinám do hrnce přidejte. Z citrónu vymačkejte šťávu, pektin promíchejte s lžící cukru a oboje přidejte k malinám. Dobře promíchejte, ať se pektin rozpustí. Pokud jste použili více mléka, klidně ještě půl lžičky pektinu přidejte. Nakonec vmíchejte kyselinu citrónovou, a ještě pár minut povařte. Test hustoty džemu lze provést tak, že na talířek dáte lžičku džemu, počkáte až vychladne a pokud po vychladnutí nestéká, můžete ještě horký plnit do čistých a suchých skleniček, důkladně uzavřete a otočte dnem vzhůru, stačí na čtvrt hodinky. Před uzavřením také můžete víčko skleničky potřít čistým alkoholem či lihem.

Višně v rosolu

Krásný babičkovský, nebo spíš prababičkovský recept! Pikantní višně se ještě trochu dokyselí rybízovou šťávou a vznikne nám hodně hustý kompot – až želé s kusy ovoce.

Co potřebujete:

  • 500 g vypeckovaných višní
  • 200 g červeného rybízu
  • 250 g BIO Třtinového želírovacího cukru 3:1 Labeta
  • trocha rumu (nemusí být)

Postup:

Nejprve je třeba odšťavnit rybíz. Višně poté smícháme se šťávou z rybízu a cukrem a několik minut necháme odležet. Potom vaříme 5 minut. Pro chuť je možné přidat i trochu rumu. Směs naplníme do sklenic, víčka i hrdla vydesinfikujeme, a uzavřeme. V tomto případě na druhu sklenic nezáleží – sterilovat musíme všechny. Stačí naplněné sklenice vařit alespoň 15 minut v hrnci, kde stojí do poloviny ponořené ve vodě. Po vychladnutí se ze šťávy stane třaslavý rosol.

Třešňový džem s pomerančovým likérem

 Co potřebujete:

  • 1000 g zralých českých třešní
  • 1 dcl pomerančového likéru (př. Gran Marnier)
  • 700 g BIO Třtinového želírovacího cukru Labeta
  • ½ sáčku Ovocného pektinu Labeta
  • kyselina citrónová Labeta

Postup:

Nejprve odpeckujeme a důkladně očistíme třešně. 800 g třešní vložíme do hrnce, kde je tyčovým mixérem zlehka pomixujeme. K ovoci přidáme likér a promícháme. Směs začneme na plotně pomalu zahřívat. Nyní do směsi v hrnci přidáme promíchaný cukr s pektinem a za průběžného míchání necháme ve směsi rozpustit a 3 až 5 minut povaříme. Nyní degustujeme, podle chuti můžeme přidat ještě trochu likéru, případně kyseliny citrónové. V této fázi také přidáme zbytek (celých nebo pokrájených) třešní. Díky tomu získáme v džemu navíc strukturu celého ovoce. Správnou konzistenci otestujeme “talířkovou metodou”. Stačí nanést lžičku džemu na talířek a ten po chvilce otočit vzhůru nohama – pokud nestéká, je dokonalá. Džem rozdělíme do sterilních sklenic s hermeticky uzavíratelným víčkem a těsnící gumičkou po naplnění sklenice otočíme dnem vzhůru. Takto připravený džem vydrží nejméně 12 měsíců v chladném a tmavém sklepě, ideální teplota je do 18 °C.

Džem z jahod a broskví

Co potřebujete:

  • 0,5 kg jahod
  • 0,5 kg broskví bez pecky
  • 500 g cukru
  • Jamfix 2:1 Labeta

Postup:

Ovoce očistíme a rozmixujeme na hladké pyré. Jamfix dobře promícháme s cukrem a přidáme k ovoci. Společně přivedeme k varu a sbíráme případnou pěnu. Po 5 minutách můžeme plnit do vyvařených skleniček. Hrdla a víčka vydesinfikujeme pálenkou. Skleničky na šroub stačí otočit dnem vzhůru. Jestli ale máme skleničky s gumičkou, musíme je po uzavření ještě sterilovat 10 minut v zavařovacím hrnci.

Redakce Gastro&Hotel