Toužíte po pocitu klidu, štěstí a zamilovanosti? Dejte si čokoládu.
Čokoláda je obvyklá součást nejrůznějších druhů sladkostí a patří bezesporu k nejpopulárnějším na světě.
První čokoládu vyráběli původní obyvatelé střední Ameriky dávno před příchodem Evropanů. Mayové a Aztékové vyráběli kakaové placky nebo připravovali kakaové nápoje. Kakaové boby přivezl do Evropy poprvé Fernando Cortéz, který se s čokoládou setkal na dvoře aztéckého krále. Španělské kroniky dobývání Mexika Hernánem Cortézem udávají, že na slavnostní tabuli Montezumy II., vládce Aztéků, nebylo jiných nápojů než čokolády, podávané ve zlatých pohárech se zlatou lžičkou. Dochucována vanilkou a kořením, podávaná čokoláda byla našlehána do lahodné pěny, která se rozpouštěla v ústech. Každý den tak bylo připraveno alespoň 50 šálků čokolády pro krále a dalších 2000 pro šlechtice jeho dvora.
V 16. století čokoláda dorazila do Evropy, byl do ní byl přidán cukr a stala se v celé společnosti velmi oblíbenou, nejprve mezi vládnoucími třídami a později i mezi obyčejnými lidmi. Ve 20. století už byla natolik důležitá, že se stala součástí válečných přídělů vojáků USA.
Tato populární pochutina je dostupná v mnoha typech. Různé formy a chutě čokolády se vyrábějí obměňováním množství přísad. Známe tak neslazenou čokoládu, hořkou čokoládu, mléčnou čokoládu, bílou čokoládu, ledovou čokoládu, bublinkovou čokoládu i populární druh čokolády Couverture používaný profesionálními cukráři.
Čokoláda a zdraví
Že má čokoláda léčivé účinky, to se vědělo již od počátku její existence. Není také náhoda, že se původně prodávala pouze v lékárnách a lékaři jí předepisovali při rekonvalescenci. Také staří Mayové a Aztékové znali léčebné účinky čokolády, hlavně jako posilující prostředek. Že je čokoláda spolehlivým afrodiziakem, věděli již Montezuma, Casanova nebo madame du Barry.
Výzkumy dokázaly, že hořká čokoláda…
…chrání srdce a oběhový systém. Je to díky vysokému obsahu flavonoidů (polyfenolů), antioxidační látky, obsažené v čokoládě, které zlepšují funkci cévní výstelky a zvyšují schopnost cév se roztahovat. Každodenní konzumace hořké čokolády snižuje riziko srdečních a oběhových onemocnění o 76 %. Také se doporučuje pití kvalitního kakaa.
…snižuje vysoký tlak. Je to rovněž díky obsahu flavonoidů, 100 g tabulka jich obsahuje na 500 miligramů. V Německu nedávno zveřejnili výsledek studie, kdy 173 osob každý den zkonzumovalo 100 g hořké čokolády. 1/3 těchto osob trpěla vysokým tlakem. V průběhu dvou týdnů jim byl pravidelně měřen tlak a ukázalo se, že u lidí s vysokým tlakem se tlak v průměru snížil. Je nutné ale dodat, že 100 g čokolády za den je poměrně vysoké kalorické zatížení.
…flavonoidy také snižují riziko vzniku rakoviny, onemocnění kůže a předčasného stárnutí.
…posiluje u mužů schopnost erekce. Alespoň to tvrdí časopis Men’s Health. Hořká čokoláda s minimálním 50% obsahem kakaa obsahuje rostlinné látky, které vyvolávají rozšiřování cév. Stačí na to 50 g čokolády denně.
Tradičně je pak považována za afrodiziakum a povzbuzující prostředek. Obsažené flavonoidy kakaových bobů mají antioxidační účinek a chrání organizmus před účinkem volných radikálů. [zdroj?
…mléčná čokoláda obsahuje kalcium, které posiluje kosti.
…vyvolává pocity klidu, štěstí a zamilovanosti. Je to tím, že čokoláda obsahuje látky, které povzbuzují náladu jako serotonin, kofein a theobromin. Působí i proti stresu díky obsahu magnesia a kalia.
…dlouhou dobu byla považována za příčinu kazivosti zubů. To však není pravda. Čokoláda obsahuje fluor, který posiluje zuby a kalium, které je dobré proti stresu. Nedávno byla vyvinuta čokoláda, která je šetrná k zubům. Místo cukru se používá látka isomaltulose, která se skládá z přírodního medu a cukrové třtiny. Stejná firma uvádí na trh čokoládu a kakaový prášek Anticoa, které obsahují zvýšené množství antioxidantů. Firma vyvinula speciální proces, kterým se tyto látky zkoncentrují. Výsledný výrobek má blahodárný účinek na lidské zdraví.
…je bohatým zdrojem minerálů – kalcia, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, sodíku, zinku, manganu, selenu a vitamínů řady A, B, C a E, které jsou prospěšné zdraví. Kakaové máslo a kofein například podporují látkovou výměnu a zvyšují výkonnost.
…používá se také v kosmetice a wellness. Kakaové máslo je již dávno součástí různých kosmetických krémů, existuje čokoládový make-up nebo kakaová pěna do koupele. Zábal z hořké čokolády a čokoládové koupele mají blahodárný vliv na pokožku. Nemůže samozřejmě chybět ani čokoládový parfém.
…protože se jedná o jeden z nejvýživnějších a nejsnadněji stravitelných pokrmů, konzumují čokoládu sportovci, vysokohorští turisté a těžce pracující, protože je zdrojem energie. Ne náhodou se objevila v denních přídělech americké armády za druhé světové války, armády si nechávají vyrábět specieání čokoládu pro vojáky, čokoládou jsou vybaveni ve vesmíru i astronauti.
Čokoláda právem patří mezi nejpopulárnější sladkosti na světě. A kde najdete tu kvalitní? Třeba v Captain Candy. Vyhlášenou a výtečnou belgickou čokoládu tady najdete v podobě čokoládových perel, v ovoci v čokoládě, v čokoládě mléčné, hořké, zkrátka, v jaké si jen vzpomenete. Můžete si být jisti, že uspokojí vaše chuťové buňky v jakékoli úpravě.