Jen několik kroků od I.P.Pavlova se na konci ledna otevřela nekuřácká restaurace Nota Bene. Láká na českou kuchyni, lokální suroviny a šest píp s;pivy výhradně z;malých pivovarů. Zapomeňte na velkou desítku a vepřo-knedlo. V;Nota Bene ochutnáte českou gastronomii, na kterou můžeme být hrdí, a poznáte, že pivní svět za Plzní teprve začíná.

„Naše kuchyně vychází z;českých gastronomických tradic první republiky, přizpůsobili jsme ji ale dnešním chutím a stylu. Vaříme z;čerstvých lokálních surovin, které odebíráme od českých farmářů a řezníků. Nechceme naplňovat české knedlíkové klišé, pracujeme se surovinami, které se u nás pěstují nebo tradičně pěstovaly, i když je většina lidí možná za typicky české nepovažuje. Příkladem může být třeba čočka, chřest nebo bazalka,“ vysvětluje spolumajitel a zároveň šéfkuchař Lukáš Nevyjel koncept Nota Bene.

Pro větší variabilitu nemá restaurace stálý jídelní lístek, ale nabízí každý týden šest až osm stálých jídel, doplněná o další tři jídla a polévku z;denní nabídky. Aktuální i polední menu najdete vždy na webu restaurace. Můžete tu ochutnat například králíka na černém pivě se špenátovým pyré a bramborovým knedlíkem (185 Kč), hovězí loupanou plec pečenou na cibuli s;bramborovou kaší (149 Kč) nebo candáta na másle s;teplým čočkovým salátem (185 Kč).

U jídla ale Nota Bene nekončí. Česká gastronomie by nebyla kompletní bez dobrého piva a ani to se v;Nota Bene netočí podle zajetých českých standardů. V;nabídce jsou totiž piva z;malých českých pivovarů, které druhý z;majitelů Martin Holba osobně a velmi pečlivě vybírá. Na baru je čepují ze šesti píp a Martin Holba vás s;radostí provede jejich chutěmi a vůněmi a doporučí, které pivo se hodí k;vašemu jídlu nebo třeba náladě.

Ve stálé nabídce jsou piva z;Únětického pivovaru, střídají se pivovary Kocour a Matuška a jedna z;píp je vyhrazena pivovarnickým specialitám (aktuálně například Staňkovu rukodělnému pivovárku z;Třebonic a to ;speciálu chmelenému celými hlávkami chmele ). „Češi jsou národ pivařů, ale spíše co se týká kvantity nežli kvality. My se snažíme nabídnout pivo jako zážitek a nápoj, který je srovnatelný s;vínem. Je třeba ho vychutnávat, poznávat a degustovat a to chceme našim zákazníkům nabídnout, protože i nám samotným se podobných podniků v;Praze nedostává,“ vysvětluje Martin Holba. Pivní degustaci můžete doplnit i chuťovkami k;pivu, aktuálně například zavináčem z;čerstvého pstruha nebo nakládaným pikantním romadurem.

V;nabídce restaurace nechybí ani kvalitní vína, džusy a výběrová káva od české pražírny doubleshot. Informace o Nota Bene, aktuální menu i nabídku piv najdete na webových stránkách www.notabene-restaurant.cz nebo na facebookové stránce. Restaurace je nekuřácká a najdete ji na adrese Mikovcova 4, v Praze.

Redakce Gastro&Hotel