V moderním showroomu Mercedes-Benz se ve čtvrtek 30. listopadu uskutečnilo vyhlášení TOP 10 restaurací podle XXII. ročníku celostátní ankety Maurerův výběr Grand Restaurant. Absolutním vítězem se stala olomoucká restaurace Entrée. Ta svého úspěchu dosáhla mimo jiné díky šéfkuchaři Přemku Forejtovi, který v minulosti vařil například v londýnské michelinské restauraci L’Autre Pied a dva roky v brněnské KOISHI fish & sushi. Na místě druhém se umístila jedna ze tří restaurací s michelinskou hvězdou v České republice, Radisson Blu Alcron hotel, Alcron v čele s šéfkuchařem Romanem Paulusem. Třetí příčku obsadila Terasa U Zlaté studně, za jejíž úspěchem nestojí nikdo jiný než Pavel Sapík. Z mimopražských restaurací se do první „desítky“ dostal například Miura Hotel z Čeladné, brněnský Pavillon nebo Chateau Mcely, Piano Nobile.

Pavel Maurer: „Na hodnocení nejlepších restaurací je potřeba vnímat, že jde o porovnání známek za jídlo + obsluhu + interiér. To znamená, že podnik, který je desátý v absolutním hodnocení, tak je třeba pátý v samostatné kategorii – jídlo, protože mu jeho pozici „pokazila“ obsluha nebo ztratil pár bodů v kategorii interiér, ale jídlo má perfektní. Pro uživatele našeho průvodce to má výhodu, že se může orientovat podle různých žebříčků, které reflektují zvlášť jídlo, obsluhu, interiér a dokonce máme speciální žebříček TOP 10 podle jmenovitých expertů a také oblíbený žebříček: TOP 10 nejlacinějších z TOP 100. Na našem webu www.grandrestaurant.cz je vše k dispozici.“

O Maurerově výběru Grand Restaurant a o žebříčcích Top10

Nezávislá celorepubliková anketa představuje každoročně kolem 900 vybraných podniků. Průvodce vzniká na základě doporučení a hlasování veřejnosti. Každý, kdo se registruje, má možnost osobně dávat tipy na nové zajímavé restaurace a současně může podle své vůle posílat známky od 1-5 (jako ve škole), kterými hodnotí kvalitu jídla, obsluhy a interiérů prezentovaných podniků. Známky jsou průběžně vyhodnocovány, statisticky zpracovány a auditovány. Záměrně manipulativní hlasy jsou vyřazeny na základě přesně definovaných pravidel tak, aby vznikl co nejobjektivnější přehled pozoruhodných kulinárních podniků z celé země.

Žebříček TOP 10 publikuje deset nejlepších restaurací podle jednotlivých kategorií: jídlo, obsluha, interiér. Z těchto kategorií pak vzniká absolutní vítěz tak, že je sečtena 2x známka za jídlo (protože o to nejvíce jde) 1x za obsluhu a 1x za interiér a to vyděleno čtyřmi. To je přehled deseti absolutně nejlepších restaurací roku.

 

Hodnocení restaurantů vzniklo na základě těchto údajů:

Počet hodnotitelů: 1620

Počet hodnocení: 7696

Počet restaurací: 974

Počet hodnocených restaurací: 218

Počet restaurací bez hodnocení: 756

(restaurace bez hodnocení nezískaly požadovaný počet platných hlasů)

Projedeno celkem: 5 710 376

Průměrná cena: 720 Kč

Žebříček Top 10 absolutně

  1. Entrée (Olomouc)
  2. Radisson Blu Alcron hotel, Alcron (P1)
  3. Terasa U Zlaté studně (P1)
  4. Radisson Blu Alcron hotel, La Rotonde (P1)
  5. Miura hotel (Čeladná)
  6. Pavillon (Pavillon)
  7. Four Seasons hotel, CottoCrudo (P1)
  8. Chateau Mcely, Piano Nobile (Mcely)
  9. Bellevue (P1)
  10. Grand Cru (P1)

Zahájení předprodeje Grand Restaurant Festivalu

Prvního prosince byl též zahájen předprodej tradičního Grand Restaurant Festivalu, kde máte možnost ochutnat některé z nejlepších a nejluxusnějších restaurací napříč celou republikou. Již XI. ročník proběhne v 89 prestižních restauracích Maurerova výběru 15.1. – 28.2. 2018. Mottem festivalu je „superfood za super ceny!“, které inspirovalo šéfkuchaře při vytváření zvýhodněného degustačního menu. Ceny degustací v rozmezí od 250 do 600 Kč. V rámci doprovodného programu mohou gastronauti navštívit i speciální tématické Mňam zážitky. Více na www.grandrestaurantfestival.cz.

Redakce Gastro&Hotel