V novém čísle se opět můžete podívat pod pokličku dění na hotelové a gastronomické scéně. Fórum přináší aktuální obsah ve všech svých rubrikách a k tomu oblíbený…

Editorial prezidenta Asociace Václava Stárka

„čas má plné kapsy překvapení,“ řekl moudře pan Werich. A tak čas, který utekl od počátku roku, se opět postaral  o některá překvapení a to milá i nemilá. Více než dva roky se dohadujeme o podobě místních poplatků, abychom se během prvního čtvrtletí dozvěděli, že vlastně dohodnuti nejsme. Po celou dobu jednání o EET jsme proti výjimkám a tvrdíme, že je protiústavní například to, aby o nich rozhodovala vláda, abychom se v polovině procesu zavádění EET dozvěděli, že jsme v mnohém měli pravdu. Původní verze EET, kterou předložilo Ministerstvo financí, však  byla opakovaně měněna na základě politických jednání. Opět se diskutuje o tom, proč nemohou být v hospodách kuřárny, když mohou být v hotelu nebo na letišti. Pro někoho to může být překvapivé, pro někoho ne tak zcela. Jedno nám asi stále chybí. Schopnost podívat se na určité věci s nadhledem a vidět dál než za první kopec. Řídit se věcným záměrem a ne jen zbožným přáním. Zákon se dá opravit, přestože těch změn je v posledních letech více, než je zdrávo. Pokud se týká evidence tržeb, má Ministerstvo novelu, která může mnoho změnit. V současném rozložení sil ve sněmovně, je to však velká bitva. Je ale nepřípustné, aby se EET nakonec týkala jen hospod a obchodů. Může se stát, že myšlenka, která mohla narovnat podnikatelské prostředí, přijde zcela vniveč a vrátí nás na začátek. Škoda. Měli bychom mít zájem, aby novela prošla, protože vláda vyslyšela naše argumenty a zároveň navrhuje změnu sazby DPH pro služby stravování z 15 % na 10 %. Přiznejme si, že tomu příliš nevěřili ani zarytí optimisté z řad podnikatelů. Také u místních poplatků je šance hodně změnit. Ovšem nesmíme se vzájemně překvapovat novými postoji. Pokud dojde k razantnímu navýšení poplatků, ovlivní to hlavně domácí turisty. Proč tedy náhlé a nečekané změny místo postupného růstu, který bude všem předem jasný? Myslím, že nakonec jsme se všichni domluvili a dobereme se konkrétních věcných a prospěšných závěrů. Rád bych nyní řekl, že naše argumenty byly vyslyšeny a poděkoval těm, kteří za nimi stáli. Na druhou stranu však vím, že čas má plné kapsy překvapení. Počkejme tedy na konečný výsledek a dle svých možností pomozme, aby to, co bylo domluveno, bylo také přijato našimi zákonodárci.

Pokud si chcete zalistovat časopisem i ve virtuálním světě, klikněte

ZDE

 

Redakce Gastro&Hotel