fbpx
Domů » Nezařazené » Jak vidí servírování kávy Petra Knapková

Jak vidí servírování kávy Petra Knapková

Ptali jsme se Ing. Petry Knapové, Marketing Managerky společnosti Segafredo Zanetti CR

 Existují nějaká pravidla správné přípravy kávy?

Ano, rozhodně existují. U kávy je důležitý nejen její správný způsob přípravy, který má na její chuť zásadní vliv, ale i kvalita kávových zrn, čerstvost jejich namletí, správné skladování a ruce baristy. Až 70 % úspěchu správně připraveného espressa je právě v rukou člověka, který kávu připravuje.

Každý způsob přípravy kávy má své zásady, které je třeba dodržovat. Hovoříme-li o přípravě kávy v italském stylu, tedy espresso, které je považováno za jeden z nejzdravějších způsobů přípravy kávy, jedná se o kávu o objemu 25 ̶ 30 ml servírovanou do malého šálku na espresso.  Aby bylo možné zaručit dokonalý požitek, musí být mletí a dávkování na mlýnku správně nastaveno. Během cca 25 sekund přípravy se do šálku vylouhují aromatické látky, které naše tělo povzbudí a dobře naladí. Těší nás, že se čeští zákazníci zajímají o správné servírování i přípravu kávy ve stylu espresso čím dál více. Nejen proto nabízíme kurzy o přípravě espressa a jiných specialit v naší Škole kávy Segafredo (Scuola di barista), kde se zájemci dozví mnoho užitečných informací a naučí se nejen jak připravit pravé italské espresso, ale i mnoho dalšího.

 Jakou roli hraje při servírování kávy tvar šálku?

Tvar šálku je velmi důležitý.  Espresso se připravuje do nahřátého tlustostěnného porcelánového šálku kónického tvaru, díky kterému crema lépe drží a espresso si zachová správné aroma. Nejobvyklejší jsou šálky oválné, máme ale také specifické hranaté šálky Segafredo, ke kterým se váže zajímavý příběh. Pan Massimo Zanetti, zakladatel společnosti Segafredo Zanetti, chtěl jako správný patriot pro svou kávu vytvořit originální šálky, ve kterých by bylo vtisknuto trochu kouzla jeho rodného města Bologna. Inspirací se mu staly dvě kamenné věže Asinelli a Garisenda, dominanty města, s čtvercovým půdorysem. Vznikly tak první espresso šálky s čtvercovým tvarem. Od té doby se tento netradiční tvar šálků stal součástí identity značky Segafredo.

 

Text: Michaela Šulcová Foto: Archiv