Šunka prosciutto se vyrábí podle vlastní tradice v dalších přímořských státech, některé země mají vlastní název, ale spojuje je podobný výrobní postup – sušení.

  • Presunto, Portugalsko – ekvivalent italského prosciutto. Jeho název také pochází přímo z latinského perexsuctum, podobně jako „prosciutto“.
  • Jambon de Bayonne, Francie, část Basque.
  • Elenski but, Bulharsko, město Elena.
  • Jamón ibérico, Španělsko, výběrový druh šunky, k výrobě je použito maso z místního druhu černých prasat, která jsou celý život krmena jen žaludy.
  • Jamón serrano, Španělsko, běžný druh šunky.
  • Njeguška pršuta, Černá Hora.
  • Užička pršuta, Srbsko.
  • Dalmatinski pršut, Chorvatsko, část Dalmácie.
  • Istarski pršut, Chorvatsko, část Istrie.
  • Kraški pršut, Slovinsko, část Kras (pohoří).
  • Primorski pršut, Slovinsko, část Primorska.
  • Jambon afumat de porc, Rumunsko.

Podobná šunka se také vyrábí v Číně a v USA.

  • Jinhua (šunka), Čína, provincie Če-ťiang. Vyrábí se z masa místních prasat již od dynastie Dynastie Tchang (618-907). Některé prameny uvádí že tuto recepturu dovezl Marco Polo z Číny do Itálie, díky čemuž vznikla šunka Prosciutto.
  • Country ham/Virginia ham, USA.

Základní výrobní postup

Šunka se vyrábí z vepřové kýty. Ta se očistí a zbaví kůže, šlach a přebytečného tuku. Pak se nakládá do soli na několik týdnů až měsíců. Po naložení se očistí a suší se za různých podmínek. Nakládat se mohou celé kýty nebo jen části masa. Každý výrobce vyrábí prosciutto podle vlastní receptury, jednotlivé druhy mohou být chuťově výrazně odlišné.

Redakce Gastro&Hotel