Je to teprve pár let, co pan Jiří Roith začal smysluplně a systematicky přetvářet odbornou přípravu budoucích gastronomů v naší zemi. Vytvořil svůj projekt Kulinářské umění jako první vzdělávací program pro gastronomii, který nevyučuje receptury, ale zaměřuje se na teoretický a praktický trénink gastronomických kulinářských technik. Ten studentům umožňuje pochopit jejich podstatu, použít je v praxi, a hlavně vytvářet si svůj originální gastronomický styl a „rukopis“ a také si vytvořit recepty vlastní.

Dnes má Jiří Roith vytvořenu fascinující elektronickou online učebnici, postupně se rozrůstající o nové kapitoly. Stojí v čele dechberoucího systému praktických kurzů pro učitele odborných gastronomických škol, který jednomu učiteli nabízí cyklus celkem osmnácti tematických seminářů. A značka Kulinářské umění přišla letos v létě s další promyšlenou koncepcí – se soutěží KU Young Chef 2018.

Tato soutěž plynule navazuje na vzdělávací program. Systém soutěže je postavený tak, že žáci musí projít nominačním soutěžním týdnem, ve kterém každé dopoledne zažijí „master class“ od jednoho ze zkušených šéfkuchařů na vybrané téma Kulinářského umění. Mezi zapojenými šéfkuchaři byli: Filip Sajler, Ondřej Slanina, Marek Svoboda, Jiří Král, Radek David, Jan Horký, Zdeněk Křížek, Karel Kaše, Pavel Roubíček, Martin Hanus, Jan Pýcha, Lukáš Uher, Radek Kotlán, Jan Heřmánek, Přemysl Douša a Jiří Roith. Odpoledne potom žáci soutěží na téma dopolední „master class“. Součástí soutěže KU Young Chef je také kategorie učitel gastronomických předmětů.

Vítězství celé studentské soutěže si vybojoval Vojta Petržela z Hotelové školy Poděbrady, který je také členem Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR. Druhé místo patří Paťovi Lexů z SOU U Krbu a na třetím místě se umístil Dominik Chytka z Hotelové školy Teplice.

A jak prožíval své vítězství Vojta? „Co bych k tomu řekl, veliké poděkování patří všem, kteří se na tom podíleli, je to neuvěřitelný projekt. Dva týdny práce v kuchyni, dva týdny učení se novým věcem, dva týdny stresu zakončené dvěma dny téměř bez spánku. Chystání menu na finále (děkuju svému koučovi). Něco, co každý mladý kuchař chce umět a zažít. Jak jsem se umístil, je jen bonus. Vést ve dvaceti letech tým a nestydět se dát naše talíře zkušeným šéfkuchařům. Nádherný bylo, že se potkali mladí lidé, kteří se 80 % času baví o jídle. Zároveň jsme si opravdu rozuměli.“

Absolutním vítězem soutěžního týdne, který byl věnován kategorii učitel gastronomických předmětů, se stala Pavlína Roubíčková z Hotelové školy Poděbrady. Druhé místo patří Václavu Vojcikovi z Albrechtovy střední školy gastronomie-hotelnictví a třetí se umístil Milan Sigmund z Hotelové školy, OA a SPŠ Teplice.

Ke svým zážitkům se vyjádřila paní Pavlína Roubíčková následovně: „KU Young Chef 2018 – soutěž učitelů. Krásný týden naplněný úžasnými „master class“ pod vedením těch nejlepších, trpělivých a usměvavých profesionálů. Nezapomenutelné zážitky se skvělými lidmi. Příjemné ubytování v hotelu Clarion, super jízda pohodlnými auty, nádherné gastrostudio. Luxusní večeře připravená od národního týmu a gejzír chutí v restauraci Sia. Z gastronomického pohledu ten nejkrásnější týden v mém životě, za který vděčím především mozku celého projektu, nenahraditelnému a skromnému panu Roithovi. Muži s americkým úsměvem a obrovským srdcem.“

Vítězem se ale stává každý, kdo soutěž dokončil. Koncept soutěže KU Young Chef 2018 je totiž o získávání zkušeností od profesionálních šéfkuchařů, perspektivních zaměstnavatelů a o vytváření příležitostí v gastronomii pro mladé talentované gastronomy.

 

Text a foto: Pavlína Roubíčková

Redakce Gastro&Hotel