Anketa Zlatý kuchař odstartovala letos již popáté. Vzorem je pro pořádající redakci časopisu Gastro&Hotel profi revue podobná anketa, kterou každoročně vyhlašuje prestižní německý časopis Der Feinschmecker.

Trocha historie

Předloni byla poprvé zavedena kategorie Volba veřejnosti, kdy pro svého oblíbeného kuchaře hlasuje veřejnost na webových stránkách www.zlatykuchar.cz. Hlasování bylo spuštěno i letos 10. března a tipy bylo možno posílat do 10. dubna.

Novinkou letošního ročníku je zavedení nové kategorie Zlatý cukrář. Každý z porotců měl jmenovat jednoho kandidáta, který si udělení takového titulu plně zaslouží.  Letos nechybí ani Gourmet mapa Zlatého kuchaře 2017, podle níž si milovníci gastronomie budou moct snadno vyhledat restaurace, ve kterých vaří ocenění kuchaři, a kde se tím pádem vždy dobře nají. Bude k dostání v tištěné formě v turistických informačních centrech a ke stažení na webových stránkách www.zlatykuchar.cz.

Galavečer

Slavnostní galavečer s předáním cen oceněným kuchařům proběhl ve čtvrtek 26. 4. 2018 v Royal Theatre na pražských Vinohradech. Večerem provázela herečka a milovnice gastronomie Markéta Hrubešová. Během slavnostního předávání cen bylo také pokřtěno druhé, rozšířené vydání Gourmet mapy Zlatého kuchaře, jejímiž kmotry se letos stali šéfredaktorka časopisu Gastro&Hotel Kateřina Sobotková a patron ankety Vladimír Poštulka.  Originální skleněné ceny – sošky kuchařského Oskara pro vítěze ankety – byly již popáté vyrobeny ve sklářském ateliéru Zdeněk Kunc Glass, jen pro letošní ročník dostaly zcela nový kabát. Společnost Dellinger s.r.o. věnovala všem vítězům kuchyňské nože z damaškové oceli.

Výsledky ankety Zlatý kuchař 2017

Volilo se v šesti kategoriích: Zlatý kuchař, Zlatý zahraniční kuchař, Objev roku, Síň slávy – Hvězda gastronomie, Zlatý cukrář a Volba veřejnosti.

Vitez v hlavní kategorii

 Zlatým kuchařem roku 2017 se stal v anketě časopisu Gastro&Hotel profi revue Jan Punčochář (Grand Cru Restaurant & Bar), stříbrnou příčku obsadil Přemek Forejt (Entrée Olomouc) a bronzový byl Oldřich Sahajdák (La Degustation Bohême Bourgeoise).

Umístění v dalších kategoriích:

Zlatý zahraniční kuchař: Riccardo Lucque, Aromi

Objev roku: Ondřej Dulanský, Pavillon, Brno

Síň slávy: Roman Paulus, Alcron

Zlatý cukrář: Lukáš Skála, Bruxx a Šporkův palác, Praha

Volba veřejnosti: Roman Till, restaurant Tři Věžičky, Jihlava

 Výsledky v kategorii Zlatý kuchař 2017 – pořadí a bodové hodnocení:

  1. Jan Punčochář (Grand Cru)                    194
  2. Přemek Forejt (Entrée Olomouc) 142
  3. Oldřich Sahajdák (La Degustation) 129
  4. Michal Göth (Miuri Čeladná) 123
  5. Martin Svatek (Goldie Tábor)    91
  6. Roman Paulus (Alcron) 91
  7. Pavel Sapík (Terasa u Zlaté studně) 79
  8. Marek Šáda (Bellevue) 78
  9. Radek David (La Veranda, Babiččina zahrada) 77
  10. Radek Kašpárek (Field) 71
  11. Jiří Štift (Sia) 69
  12. Martin Štangl (Eska) 60
  13. Miroslav Grusz (GM Restaurant, Ml.Boleslav) 44
  14. Marek Fichtner (Augustine) 39
  15. Zdeněk Pohlreich (Cafe Imperial) 33
  16. Miroslav Kalina (Kalina) 32
  17. Ondřej Jíňa (Next Door) 29
  18. Vojtěch Václavík (Cihelna) 28
  19. Petr Kunc (Salabka) 25
  20. Jaroslav Sapík (U Sapíků Klokočná) 25

Kompletní seznam všech oceněných kuchařů najdete na www.zlatykuchar.cz.

Partnery ankety Zlatý kuchař 2017 se staly společnosti:

Generální partner ankety: Fagor Gastro CZ s.r.o.

Partneři: Pražské vodovody a kanalizace a.s., Centrála cestovního ruchu Czech Tourism, Český systém kvality služeb, Aviko ČR, Krondorf a.s., Pivovar Ferdinand a.s., Bohemia Sekt s.r.o., Jan Becher – Karlovarská Becherovka, a. s., Feel Eco – Fosfa a.s., Svaz českých a moravských spotřebních družstev (Skupina COOP), Espresso s.r.o., Vandermoortele CZ

Mediální partneři: Časopis Gastro&Hotel profi revue, časopis AHR Fórum, Mňam TV, Expres rádio, Český rozhlas Hradec Králové, portál Luxus.cz, portál kudyznudy.cz

Redakce Gastro&Hotel