Mléko a mléčné výrobky lze konzumovat a používat v mnoha podobách, včetně těch nejméně očekávaných. Přinášíme pár nápadů na mnohdy opravdu neobvyklé letní osvěžení.
Znáte „cheese tea“? Je velmi oblíbený na Tchaj-wanu a v Singapuru, ale i v ulicích a kavárnách New Yorku. Samozřejmě nejde o čaje s kousky gorgonzoly nebo pecorina, ale o krémy a pěny vytvořené z mascarpone, ricotty a dalších čerstvých mléčných výrobků, které jsou obohaceny nastrouhanými sýry typu cheddar. Spojení chutí je po překonání počáteční nedůvěry zajímavé. Nápoje a rozmanitá použití sýrů a mléčných výrobků jsou mnohá, počínaje osvěžujícími energetickými drinky pro letní měsíce.
Syrovátka, zákys & …
MED NA LEDU Do mixéru nalijte 120 ml čerstvého mléka, přidejte 80 ml zákysu, 1 lžíci medu, pár kostek ledu a rozmixujte.
LESNÍ OVOCE Rozmixujte syrovátku s ostružinami a rybízem. Přidejte cukr dle chuti, opět rozmixujte a podávejte ve vysoké sklenici s nasekaným ledem.
BUBLINKY Do 100 ml syrovátky přidejte stejné množství perlivé vody, trochu cukru a špetku skořice. Přidejte kostky ledu a podávejte.
ZÁKYS, MÁTA, ČOKOLÁDA Rozmixujte zákys s několika lístky máty, trochou cukru a pár kostkami ledu. Přidejte hoblinky hořké čokolády, ozdobte dvěma lístky máty a podávejte dobře vychlazené
Smažené mléko
Tak, jako se sýry mění v tekuté nápoje, mléko se naopak po několika krocích přemění v kostičky sladkého pamlsku. Připravte si smažené mléko: opatrně smíchejte 100 g cukru, 50 g mouky, 4 šálky čerstvého mléka La Formaggeria Gran Moravia a oříšek másla. Směs vlijte na pánvičku a na mírném žáru ohřívejte do zhoustnutí. Směs překlopte na plochý talíř a nechte vychladnout. Vzniklé těsto rozkrájejte na kostičky, obalte je ve vejci a pak v mouce. Smažte je na pánvi na másle dozlatova, poprašte moučkovým cukrem a podávejte teplé.
Vyzkoušejte zákys Gran Moravia… • k přípravě těstíčka na palačinky • ke zjemnění dortů, pečených moučníků a chleba, kde jím nahradíte smetanu nebo jogurt • k marinování masa, které tak bude křehčí.
Před tepelnou úpravou nechte maso marinovat několik hodin v zákysu ochuceném pepřem a bylinkami • do polévek, omáček, omelet, masových a zeleninových nákypů, které tak budou ještě krémovější • k ochucení salátů: smíchejte zákys s nasekanými bylinkami, solí a trochou olivového oleje • k regenerační koupeli: přidejte sklenici zákysu do vany s horkou vodou
Cheese tea
Chcete zkusit, jestli je spojení čaje a sýru, navzdory prvnímu zdání, dokonalým partnerstvím? Nabízíme jeden z mnoha možných receptů na cheese tea. Uvařte 300 ml černého nebo zeleného čaje, lehce oslaďte a přelijte do vysoké sklenice s kostkami ledu. V jiné nádobě smíchejte 80 ml čerstvého mléka a lžíci čerstvé smetany. V další nádobě pak smíchejte 50 g jogurtu a 30 g ricotty s trochou cukru a špetkou soli, přidejte směs mléka a smetany a opatrně míchejte, až vznikne krémová směs, která by neměla být ve výsledku příliš hustá. Krém naneste na čaj, nemíchejte, nechte, aby krém zůstal na povrchu