Každý rok kávoví experti společnosti Nespresso připravují nabídku limitované edice káv s cílem překvapit a potěšit milovníky kávy na celém světě. Pro letošní rok se Nespresso zaměřilo na jedinečné pěstitelské oblasti jezera Kivu ve Rwandě a Chiapas v Mexiku, odkud pocházejí naše dvě nové výjimečné kávy limitované edice – ze dvou zcela odlišných oblastí, které ale spojuje oddanost kávě a dlouholeté zkušenosti. Abychom složili poklonu velkému zápalu pěstitelů z obou oblastí, pojmenovali jsme obě kávy naší limitované edice slovem „srdce“ v příslušném místním jazyce: „UMUTIMA wa Lake Kivu“ a „TANIM de Chiapas“.

Společnost Nespresso, jejíž značka je synonymem pro kvalitu a špičkové znalosti kávy, se rozhodla představit dvě oblasti, které jsou sice malé, ale vyznačují se obrovskými zkušenostmi a motivací. Jedna z nich přitom používá moderní technologie, zatímco druhá uplatňuje tradiční způsoby předávané z generace na generaci. Společnost Nespresso propojila pečlivou práci místních pěstitelů zaměřených na špičkovou kvalitu kávy s vlastními dlouholetými zkušenostmi s pražením a mletím, a výsledkem této spolupráce jsou „UMUTIMA wa Lake Kivu“ a „TANIM de Chiapas“.

Na úrodném pobřeží jezera Kivu ve Rwandě lze nalézt skupiny poměrně malých, ale vysoce modernizovaných pěstíren. Místní pěstitelství kávy prošlo v nedávné době renesancí a využívá nejmodernější způsoby zpracování své sklizně, aby vytvořilo kávu nejlepší kvality a s aromatem, které skvěle doplňuje základní Arabicu. Pěstitelé vybírají při své ruční sklizni pouze zralé bobule, které jsou pak ještě jednou ručně pečlivě protříděny, aby bylo zaručeno, že se používají výhradně ta nejlepší zrna. Káva ze Rwandy se dnes považuje za jednu z nejsladších a chuťově nejbohatších káv pěstovaných ve východní Africe.

Kávoví odborníci společnosti Nespresso jsou schopni tyto chuťové kvality ještě podtrhnout pražením zelených zrnek dvěma různými způsoby. Polovina zelených zrnek podstoupí lehčí pražení, které zvýrazní šťavnaté ovocné tóny kávy; druhá polovina je pražena více zprudka pro zajištění silného a bohatého nápoje. Odborníci Nespresso pečlivým výběrem zajišťují, že se do vašeho šálku dostane veškerá chuťová složitost a nádhera jednotlivých zrnek.

V mexickém Chiapas se káva naopak pěstuje na vysoko položeném vulkanickém území vedle jiných plodin, jako jsou avokáda nebo pomeranče. Oblast Chiapas, která patří z hlediska pěstování kvalitní kávy v Mexiku k těm nejvýznamnějším, produkuje výjimečnou kávu s chuťovými tóny peckovitého ovoce a kakaa.

Pěstitelé v tomto regionu, kteří většinou pracují na vlastních pozemcích, upřednostňují tradiční způsoby, které se zde po mnoho let předávají z generace na generaci. Tradičně pěstují svou kávu ve stínu bohatého tropického deštného pralesa, čímž prodlužují dobu zrání a dávají tak svým zrnkům konzistentně vysokou kvalitu a jemné aroma.

Odborníci na kávu společnosti Nespresso si při pražení kávy z Chiapas počínají podobně jako ve Rwandě. V tomto případě je ale část zelených zrnek pražena dlouhou dobu při nízké teplotě, aby se ochránila jejich specifická příchuť po ořeších a pečivu, zatímco zbylá část je pražena po kratší dobu a prudčeji, aby získala hladkou a jemnou strukturu.

Karsten Ranitzsch, ředitel pro kávu společnosti Nespresso, vysvětluje: „Třebaže při pěstování kávy každá z těchto oblastí postupuje jinak, spojuje je stejná vášeň pro dobrou kávu, stejné nadšení a nakonec i stejný výsledek – káva té nejlepší kvality, kterou oceňují spotřebitelé na celém světě.

Jak UMUTIMA wa Lake Kivu, tak TANIM de Chiapas jsou kávy čistého původu, což znamená, že 100 % použité kávy pochází z příslušné země, jejichž chuťové vlastnosti jsme ještě zvýraznili technikou dvojího pražení pro dosažení dokonalého výsledku ve vašem šálku. Jako Nespresso jsme se chtěli o tyto výsledky podělit s členy našeho klubu, kteří si tak mohou vychutnat nové a pozoruhodné chutě z celého světa.“

Chuťové profily kávy

UMUTIMA wa Lake Kivu Osvěžující spojení ladné textury s jasnými a šťavnatými ovocnými tóny, které zanechává příjemnou chuť na jazyku.  Nejlépe chutná jako espresso nebo lungo
 Intenzita: 6

TANIM de Chiapas Sladká harmonie sametově hladké struktury, v jejímž aroma se objevují tóny pečiva a ořechů.  Nejlépe chutná jako ristretto nebo espresso  Intenzita: 7

Jak „UMUTIMA wa Lake Kivu“, tak „TANIM de Chiapas“ výborně ladí s mlékem a odborníci Nespresso proto doporučují vyzkoušet je v podobě cappucino, latte machiato nebo jednoduše s trochou mléka.

UMUTIMA wa Lake Kivu“ a „TANIM de Chiapas“ budou k dostání v buticích Nespresso na celém světě, prostřednictvím center zákaznických služeb Nespresso a online na adrese www.nespresso.com od 25. ledna 2016 po omezenou dobu za cenu 124 Kč za 10 kapslí.

Redakce Gastro&Hotel