Kolik si připlatíme, pokud chceme nakupovat potraviny v bio kvalitě? Portál Kupi.cz, který dlouhodobě sleduje ceny potravin v kamenných obchodech, porovnal ceny běžných položek nákupního košíku v bio i nebio kvalitě. Průzkum ukazuje, že nejvíce si za bio připlatíme, pokud kupujeme bio vajíčka nebo kuřecí maso. Naopak nejmenší rozdíly jsou u jogurtů.

Máslo, mléko, jogurty, vejce, mouka, maso… To jsou položky, které má na svém nákupním seznamu téměř každý a které jsou v supermarketech běžně k dostání i v bio kvalitě. Ze srovnání cen nepřekvapivě vychází, že bio potraviny jsou téměř bez výjimky vždy dražší než jejich nebio ekvivalenty. Překvapivé však je, že rozdíly se pohybují na velmi široké škále od jednotek až po stovky procent.

Největší rozdíly najdeme u vajíček a kuřecího masa. Bio vejce se prodávají za dva a půl násobek ceny vajec klecových. Ještě větší rozdíl, bezmála trojnásobný, dostaneme, pokud porovnáme průměrné akční ceny klecových a bio vajec. Bio vejce vyjde ve slevě na cca 7,70 Kč za kus, klecové vejce na 2,70 Kč. Podobná je situace při srovnání s podestýlkovými vejci.

S trojnásobnou cenou je třeba počítat i u bio kuřecího masa. Zatímco 1 kg chlazeného kuřete vyjde na necelých 80 Kč, v případě bio kuřete ceny běžné ceny přesahují 200 Kč. Podobný rozdíl je i mezi akčními cenami, které činí 54 Kč (nebio) a 150 Kč (bio) za 1 kg kuřete v akci.

O něco menší, ale stále více než 50% rozdíl je u másla a mléka. Bio máslo a bio mléko je při běžných cenách dražší shodně o 55 % oproti máslu a mléku od zvířat z konvenčních chovů. Rozdíl se však prohloubí, pokud porovnáme průměrné akční ceny těchto položek. Akční ceny bio másla jsou o 73 % vyšší než akční ceny másla běžného, u mléka je rozdíl dokonce více než dvojnásobný, 105 %.

“Tady je dobré upozornit, že u běžných potravin jsou akční ceny v řetězcích mnohem častější než u bio kvality, takže nejčastěji zákazník narazí na bio za neakční cenu a nebio položku v akci. Tím se rozdíly v cenách dále zvětšují,” říká ke statistikám Martin Kadlčík z Kupi.cz.

Z potravin neživočišného původu se znatelné liší například ceny mouky. Zatímco 1 kg hladké pšeničné pořídíme průměrně za 15 Kč a v akci dokonce za 11,50 Kč, bio mouka je bezmála dvojnásobně dražší. Před slevou stojí okolo 29 Kč, v akci se dá pořídit průměrně za 22,50 Kč.

Zajímavou výjimkou jsou ceny bílých jogurtů, které jsou u bio i nebio položek na zhruba stejné úrovni. V akčních cenách jsou bio jogurty dražší pouze o 7 %, ze srovnání běžných cen vycházejí bio jogurty dokonce o 4 % levněji.

“Ceny bio potravin zůstávají v poměru k těm konvenčním stejné už od doby, kdy řetězce okolo roku 2007 začaly bio produkty nabízet. Podle mého názoru supermarkety ceny bio potravin příliš neřeší, protože je to pro ně stále spíše jen okrajové zboží, které nabízejí hlavně pro image,” komentuje výsledky průzkumy Jan Valeška z portálu Biospotřebitel.cz.