Borůvkové knedlíky, lívanečky se šlehačkou a borůvkami, kynutý koláč sypaný borůvkami a drobenkou … Právě teď je ta správná chvíle pustit se do přípravy oblíbeného borůvkového receptu!   Na největší české borůvkové farmě, která loni vznikla mezi Mutěnicemi a Hovorany na Hodonínsku, totiž právě vrcholí sklizeň sladkých plodů. Nejenže skvěle chutnají, ale navíc jsou nabité antioxidanty a dalšími prospěšnými látkami. Firma Farmarket obhospodařuje keříčky na 25 hektarech, denně tady sběrači sklídí až 6 tun kanadských borůvek. Zdejší borůvky se prodávají ze dvora i v obchodech, kam putují prostřednictvím farmářského družstva Čerstvě utrženo.

Letos, tedy ve druhém roce sklizně, by mělo na každé rostlině průměrně vyrůst 1,5 kilogramu borůvek. Plné plodnosti dosahují po pěti letech a každá by měla dát pět kilo. Rostlin máme 105 000 a šest odrůd, abychom pokryli co nejdelší časové období.    Sbírat se letos začalo na přelomu června a července, konec sběru se očekává koncem srpna,“ vysvětlil vedoucí farmy Jakub Láčik.

Hlavní motivací družstva pěstitelů, sdružených pod hlavičkou Čerstvě utrženo, je návrat kvalitní lokální zeleniny a ovoce do českých kamenných i online obchodů. Ovoce a zelenina z farem je přirozeně voňavá a plná chuti, protože se nechává skutečně dozrát. A navíc – za zákazníky necestuje přes půl Evropy nebo dokonce z jiných kontinentů, takže je vždy čerstvá. K hovoranským borůvkám se tak můžete dostat v obchodě už druhý den po utržení, všechny borůvky vyexpedují do čtyř dnů. „Když se však borůvka dobře zchladí, vydrží i měsíc. Po nasbírání jde sklizeň do chladicího auta přímo na farmě, kde se chladí na osm stupňů. To je klíčové. Auto jede deset minut do skladu každý den čtyřikrát, kde se plody zchladí nejprve v tzv. rychlozchlazovacím tunelu na pět stupňů a pak putují do chlazeného boxu, kde jsou stupně dva. Zde se balí a odesílají zákazníkovi,“ dodal Jakub Láčík.

Ovoce a zelenina z Čerstvě utrženo je k dostání v sítích Makro, Globus, Kaufland, Tesco, Albert a v online obchodech Košík.cz a Rohlík.cz.