Prémiové italské minerální vody S.Pellegrino a Acqua Panna jsou patronem vyhlášené mezinárodní ročenky The World 50 Restaurants. V České republice pak přední kritici vybírají nejlepší restaurace do ročenky S.Pellegrino & Acqua Panna Top restaurace. A ta právě na konci června vyhlásila výsledky pro rok 2014. Absolutním vítězem se stala, stejně jako předchozí roky, restaurace Le terroir. Na stupně vítězů se ale poprvé dostaly moravské restaurace.

Nejlepší podniky se po roce utkaly o umístění v šestici kategorií: fine dininig, evropská kuchyně, světová kuchyně, česká kuchyně, bary a pivnice. O umístění v top 10 a pořadí na medailových pozicích rozhodovala opět pětičlenná porota složená z milovníků výtečného jídla a pití, jejíž členové byli opakovanými hosty soutěžících podniků.

A jak to celé dopadlo? Celkové prvenství si opět odnesla restaurace Le terroir šéfkuchaře Jana Punčocháře. Le terroir obsadila rovněž první místo v kategorii fine dining, druhá se umístila restaurace Zdeněk‘s Oyster bar, z třetího místa se raduje beskydská restaurace Miura šéfkuchaře Michala Go¨tha.

Kategorii evropská kuchyně ovládlo tentokrát Brno. Nejlepší restaurací zvolili recenzenti brněnský podnik Borgo Agnese, druhá skončila pražská Pasta Fresca, bronz získal další brněnský zástupce Pavillon Restaurant. V kategorii světová kuchyně se na první místo vyšvihl loňský držitel bronzu, pražský podnik SaSaZu. Druhou příčku obsadilo Ambiente Brasileiro, třetí skončilo brněnské Koishi.

České kuchyni kraluje restaurace Na Pekárně, která skončila loni druhá. Stříbro patří loňskému vítězi – Hotelu Diana, třetí místo si odnáší Zdeněk Pohlreich a jeho Café Imperial. Hodnotily se také nejlepší bary a pivnice. Mezi bary zvítězil Hemingway Bar, druhý skončil Black Angel’s Bar, třetí pak Tretter’s. V kategorii pivnic si první místo odnáší tradiční pivnice U zlatého tygra, stříbro Lokál U Zavadilů a bronz Malostranská beseda.

Ročenka vyšla jako samostatná příloha magazínu Euro.

Redakce Gastro&Hotel