Nejvíce ocenění v degustační soutěži České pivo získal v letošním roce Pivovar Litovel, v prestižní kategorii ležáků zvítězilo již po čtvrté pivo Litovel Premium. První místo obdržel i Litovel Moravan, který v kategorii světlé výčepní pivo uspěl dokonce třetí rok po sobě. Oceněno bylo také tmavé pivo Litovel Premium Dark, které se umístilo ve své kategorii na druhém místě. Slavnostní vyhlášení výsledků se uskutečnilo ve středu 26. září v Praze.

„Těší nás, že se nám v roce, kdy Pivovar Litovel slaví 125 let od založení, podařilo získat první místo v kategorii světlých ležáků. Litovel Premium patří k našim nejúspěšnějším pivům, které pravidelně oceňují odborníci na degustačních soutěžích u nás a v zahraničí. Vyrábíme jej tradičními postupy z ječmenů pěstovaných na úrodné Hané, tršických chmelů a pramenité vody z Litovelského Pomoraví,“ komentuje úspěch Lumír Hyneček, ředitel Pivovaru Litovel.

Soutěž každoročně pořádá Český svaz pivovarů a sladoven ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským. Jednotlivé vzorky piva pečlivě zkoumá odborná komise, složená z pivovarníků, pedagogů i odborníků z Chmelařského institutu, maximální objektivitu zaručuje hodnocení ve dvou kolech za dohledu notáře. „České pivo je našim národním klenotem, kterému je potřeba věnovat náležitou péči. I z toho důvodu jsem ráda, že soutěž je nastavena přísně. Vítězství v jednotlivých kategoriích je důležitým vzkazem nejen pro odborníky, ale i konzumenty,“ říká Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven.

 

Redakce Gastro&Hotel