Česko má svých 12 finalistů soutěže Diageo Reserve World Class, nejprestižnější barmanské soutěže, kterou opět pořádá společnost STOCK Plzeň – Božkov. Nejúspěšnější barmani se utkají ve velkém finále 25. května o to, kdo bude Česko reprezentovat na světovém finále v brazilském São Paulu. Vítěz získá unikátní cenu, kterou již podruhé navrhl známý designér Jan Plecháč.

Při výrobě ceny pro nejlepšího barmana se Jan Plecháč i letos nechal inspirovat samotnou prací barmanů, kterou sám nazývá magií. Letošní cena pro vítěze barmanské soutěže Diageo Reserve World Class je protipólem loňské trofeje, kdy byla vystižena jedinečnost okamžiku. Cena byla totiž vyrobena z ledu a během několika hodin roztála. Vítězi po ní však zůstala barmanská lžička, která byla do ledu zmrazena.

„Tentokrát jsme to vzali z druhého konce a udělali jsme celý proces naruby. Z barmanů se během míchání drinků stávají naprostí mágové. Není to totiž jen o tom smíchat pár surovin dohromady, nyní je to úplná alchymie. Proto jsme v letošní ceně chtěli zhmotnit něco nehmotného. Být také trochu alchymisty. Vycházeli jsme z kouře a bublin, což jsou dva prvky, které barmani ve své práci používají. Kouř i bubliny jsou prchavé prvky, které zmizí během pár vteřin. A právě tyhle efemerní prvky jsme chtěli v letošní ceně zhmotnit. Cena pro letošního vítěze znázorňuje moment, kdy se bubliny ztrácejí v éteru. Jsou zachycením jedinečného momentu, stejně jedinečným, jako je konečné vyhlášení vítěze,“ říká Jan Plecháč k inspiraci při tvorbě ceny.

Porota ve složení Vítězslav Cirok, Anna Postnikova a Martin Župina vybírala TOP 12 finalistů z celkových přihlášených 45 barmanů, kteří prezentovali soutěžní Highball na bázi Johnnie Walker Label v pražském baru Liquid Office. Podmínkou tohoto drinku byl domácí cordial, který musel splňovat požadavky na udržitelnost a neplýtvání surovinami.

„Mám velkou radost z toho, že máme velice vyrovnanou dvanáctku barmanů a jedné barmanky, a že budeme mít ve finále zastoupeny různé osobnosti, bary a styly práce. Na letošním finále tedy budeme mít zastoupeny jak zkušené barmany, tak i nováčky, které si finále užijí úplně poprvé,“ shrnuje dosavadní soutěžní dění World Class ambasador Petr Kymla a popisuje i princip finále: „Na finalisty čekají čtyři soutěžní disciplíny a vítězem se stane ten, který nasbírá nejvíce bodů ze všech těchto barmanských výzev. Na dvě soutěžní disciplíny se soutěžící mohou připravit dopředu a dvě jsou tajné a dozví se je až na místě.  Po třech disciplínách postoupí do večerního finále pouze nejlepší šestice. Finále nejprestižnější barmanské soutěže bude opět hostit unikátní prostor Pražské křižovatky na Starém Městě. Právě tam zazní jméno devátého českého World Class vítěze, který nás bude v září opět reprezentovat na globálním finále, tentokrát v brazilském São Paulu.“

Letošními finalisty jsou:

  • Jan Šebek, Becher’s Bar, Karlovy Vary
  • Bára Kulhánková, Brloh Bar, Mělník
  • Jan Vlasák, Liquid Office, Praha
  • Peter Plieštik, Cafe Slavia, Praha
  • Luca Cerqueglini, L’Fleur Bar, Praha
  • Patrik Škamla, Becher’s Bar, Karlovy Vary
  • Tomáš Horn, Brloh Bar, Mělník
  • Martin Vogeltanz, Zapa Bar, Plzeň
  • Pavel Sochor, Kro bistro, Praha
  • Matuš Brath, Hemingway Bar, Praha
  • Marek Šimůnek, Crystal Garden, Praha
  • Patrik Weis, Apotheka Bar, Český Krumlov

Redakce Gastro&Hotel