Víte co znamená termín Ethno Food? Nebo Power Food? I gastronomie se neustále vyvíjí a tak přinášíme malý přehled nových výrazů, kterými se označují různé druhy výživ, speciálních diet a také kuchařské styly.

„Brain Food“

náš mozek je orgán, který velmi citlivě reaguje na nedostatky ve výživě, a to tak, že poklesne jeho výkonost. Pod pojmem „brain food“ si proto představujeme takový způsob stravování, který obsahuje živiny dostatečně zásobující náš mozek.

„Functional Food“

pojmem „funktional food“ je charakterizována taková potrava, jejíž základ tvoří látky, které jsou hodnotné jak výživově, tak i po stránce chuťové.

„Fun Food“

pod tímto kolektivním pojmem si představujeme především potraviny, jejichž konzumace způsobuje vylučování endorfinů.

„Grazing“

tento pojem znamená v překladu „pást se“. Podle této nové diety či filozofie jde o to, raději si častěji něco vzít, tedy jíst častěji a méně.

„Low Fat“

žádný název pro obvyklou dietu, ale pro styl kuchyně, kde se vaří s nízkým množstvím tuku a upozorňuje se, jak správná kombinace potravin může tuky v organismu odbourat.

„Mood Food“

vychází se z toho, že určitá jídla značně ovlivňují naší psychiku, naši duši a náladu. Můžeme si tak cíleně vybírat určité pokrmy, abychom vylepšili naši náladu.

„Power Food“

„Stravujte se jako sportovec“ – to je jádrem tohoto trendu ve výživě, který slibuje více energie a síly po celý den.

Co znamená Fusion Cuisine?

„Ethno Food“

charakterizuje všechno jiné než tuzemskou kuchyni. Znamená to národní kuchyně etnických menšin, stejně tak jako pronikání kuchyní různých exotických zemí, které byly do domácí země importovány turisty a migrujícími kuchaři.

„Crossover“

znamená krížení různých kuchyní. Tento pojem známe také z hudby – v 90. letech se dařilo skupinám, které hrály crossover – hudbu s prvky různých stylů. V gastronomii „Crossover“ kombinuje tradiční kuchyni s cizokrajnými surovinami. Tak vznikly například:

„East meets west“

smíšenina východní a západní kuchyně, také známá jako „Euroasijská kuchyně“. V tomto stylu jsou pestře smíchány suroviny a recepty – například tradiční asijské suroviny se západním jídlem – špagety s garnáty a citrónovou trávou. S tímto stylem se můžete setkat především ve špičkové gastronomii. Původ má tento trend v Kalifornii, odkud je známá

„Pacific Rim Cuisine“

vaření v USA kombinuje nejrůznější etnické kuchyně s americkými a evropskými prvky – např. krevetové chilli. Z toho vznikla California Cuisine, která opět kombinuje evropskou kuchyni s asijskou. V Asii je používanější pojem Fusion Cuisine, který znamená to samé.

„Cajun Kuchyně “

příklad etnické kuchyně. Promíchání francouzsko-kanadské kuchyně s vlivy jižních zemí USA. Výchozím bodem byly francouzští emigranti, kteří byli vyhnáni z Kanady do Louisiany, kde tamější kuchyni obohatili o brambory, grilované maso a ryby ochucené chilli, pepřem a paprikou. Nejznámějšími pokrmy jsou Jambalaya (druh Paelly) a Gumbo.

„TexMex“

tento pojem vznikl zkombinováním slov „texaská“ a „mexická“ kuchyně. Tento styl kuchyně byl poprvé zmíněn v roce 1949. K typickým jídlům patří Tacos, Tortillas, Burritos, Nachos, Enchiladas a zejména populární Chili con Carne. Tex-Mex trend stále trvá a znamená především úspěch v gastronomickém systému.

Zdroj: UBF Food Solutions – Knorr Kuchařský servis