Titul Pilsner Urquell Master Bartender* České republiky za rok 2013 získal Tomáš Hrnčíř z pražské restaurace Lokál U Bílé kuželky. S prvenstvím v prestižní národní soutěži o nejlepšího výčepního získává vítěz mimo jiné možnost uvařit si s plzeňským sládkem Václavem Berkou vlastní várku pro svou restauraci a střetnout se s nejlepšími výčepními ostatních zemí v mezinárodním finále osmého ročníku soutěže, které se letos uskuteční na Pilsner Festu – oslavách plzeňského piva v den výročí první várky 5. října.

Dvacet nejlepších výčepních (18 mužů a 2 ženy) se do finále kvalifikovalo vynikajícími teoretickými znalostmi o plzeňském ležáku Pilsner Urquell, jeho unikátní varní receptuře, bohaté historii a jedinečném postavení mezi ostatními pivy. Soutěžící také prokázali praktické dovednosti ve správné péči o pivo, schopnost správně jej načepovat na více způsobů a náležitě tento plzeňský originál prezentovat. Důležitým kritériem úspěchu bylo také prokázání dovedností v praxi, proto plzeňští sládci inkognito prověřovali po několik týdnů práci soutěžících přímo v jejich restauracích.

„Zrod plzeňského ležáku před více než 170 lety vyvolal v pivovarnickém světě doslova revoluci. Stal se vzorem pro celou kategorii piv. Proto by se k němu mělo vždy přistupovat s náležitou úctou a péčí. Jsem přesvědčen, že touto náročnou soutěží přispíváme k zachování vysoké kvality českého piva v našich hospodách a další propagaci výjimečné české pivní kultury,“ uvedl Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje a čestný předseda prestižní světoznámé soutěže.

Dvacet finalistů se sešlo 14. a 15. srpna v plzeňském pivovaru, aby se tu v náročných disciplínách utkali v konkurenci nejlepších výčepních z celé České republiky. Kromě dokonalé techniky čepování piva Pilsner Urquell před porotou a náročné prověrky znalostí z historie a výroby prémiového ležáku soutěžící čepovali tisícům lidí při koncertu skupin Pilsen Queen Tribute Band a Mediterian v centru Plzně, před restaurací „12“, v Kopeckého sadech.

„Soutěže jsem se zúčastnil již po třetí a jsem rád, že to nakonec vyšlo. Pro mě je to opravdu velká radost, že dnes mohu převzít mistrovský pohár. Ještě bych dodal, když vidím pana Svěráka, že já nejsem jako hostinský z hospody Na mýtince, já mám lidi rád,“ říká čerstvý vítěz Pilsner Urquell Master Bartender Tomáš Hrnčíř.

V osmém ročníku soutěže výčepních v konkurenci dalších 18 soupeřů obsadil skvělé druhé místo Miloslav Bělský z Wellness a Sport hotelu Šumava v Kašperských Horách a třetí pozici si svým výkonem zajistil Pavel Pressburg z Malostranské besedy v Praze. Světové finále se uskuteční symbolicky v Plzni 5. října, tedy přesně v místě a dni, kde byl Pilsner Urquell před 171 lety poprvé uvařen. Historicky poprvé se však uskuteční na Pilsner Festu, oslavách piva Pilsner Urquell. Poprvé si tak všichni příznivci plzeňského ležáku budou moci vychutnat veškerou slávu přímo v živelném dění těchto oslav. Velkou motivací pro všechny soutěžící je jedinečná slavnostní atmosféra, titul mistra světa v čepování a 10 000 eur pro vítěze.