Vítězem devatenáctého ročníku soutěže BOHEMIA SEKT Trophée – Sommelier ČR je David Král, který odbornou porotu přesvědčil, že profesi sommeliera ovládá teoreticky i prakticky ze všech soutěžících nejlépe. Na druhém místě skončil Pavol Velič z MAKRO Akademie, třetí byl Lukáš Benda z Vinařství Volařík.

V prestižní soutěži o nejlepšího sommeliera ČR – BOHEMIA SEKT Trophée 2016 – se letos utkalo devatenáct profesionálů nejen z restaurací a hotelů, ale také zástupci z řad výrobců a prodejců vína. V neveřejné části soutěže, která se uskutečnila v pražské restauraci Parnas, museli soutěžící prokázat své odborné teoretické znalosti, předvést servis sektu či vína a doporučit správné párování vín s pokrmy. „Do slavnostního finále na Nové scéně Národního divadla se probojovala trojice nejlepších, která musela navíc předvést své umění a prodat jej hostům imaginární restaurace. V ty se na závěr programu proměnili Adéla Gondíková a Petr Vondráček,“ popisuje finále Ondřej Beránek, ředitel společnosti BOHEMIA SEKT, která patří ke spolupořadatelům mistrovství.

David Král se stal nejlepším someliérem České republiky podruhé v řadě. „Obhajovat prvenství není zrovna jednoduché, ale jsem rád, že se mi to povedlo. V posledním roce jsem se snažil co nejvíce vzdělávat, vedl jsem mnoho degustací, což mi hodně pomohlo při samotném finálovém večeru. Potěšilo mě, že jsme se tam sešli ve stejné sestavě jako v loňském roce,“ říká o svém vítězství David Král, který před porotou na jevišti mluvil o maďarských vínech, která si vylosoval.

„BOHEMIA SEKT Trophée – Sommelier ČR je tradičně vědomostně nejnáročnější soutěž svého druhu u nás. Účastníci čelí dotazům ze sommelierství napříč celým světem, a musí tak znát vinařskou problematiku i exotických destinací,“ doplňuje Ivo Dvořák, viceprezident Asociace sommelierů ČR a mnohonásobný vítěz sommelierských soutěží v tuzemsku i zahraničí.

Vítěz letošního ročníku sommelierského klání získal finanční odměnu, putovní pohár z dílny sklárny Moser a další věcné ceny. Úspěch v BOHEMIA SEKT Trophée přináší vítězi v neposlední řadě také uznání vinařské komunity a možnost zúčastnit se zahraničních soutěží.

Partnery soutěže jsou Vinařský fond ČR, MAKRO, Pulltex, Asociace hotelů a restaurací ČR a Národní divadlo, mediálními partnery jsou časopis Wine & Degustation a Český rozhlas .

Redakce Gastro&Hotel