Francouzsko-švýcarský šéfkuchař Benoit Violier, jehož restaurace v Crissieru nedaleko švýcarského Lausanne byla v prosinci vyhlášena nejlepší na světě, byl v neděli nalezen doma mrtvý. Jak s odvoláním na policii informovala agentura AFP, patrně spáchal sebevraždu. Jeho smrt vyvolala pozdvižení v kulinářském světě. Violierovi kolegové zejména ve Francii vyjádřili šok a zároveň soustrast jeho příbuzným.

Čtyřiačtyřicetiletý Violier vedl Restaurant de l’Hotel de Ville. Jeho mrtvé tělo našla policie v neděli pozdě odpoledne v jeho bytě v Crissieru. Policie v prohlášení upřesnila, že se Violier zřejmě zastřelil. Vyšetřování okolností jeho smrti nadále probíhá. Podle švýcarského zpravodajského serveru 24 Heures se měl Violier dnes v Paříži zúčastnit slavnostního zveřejnění nového vydání michelinského gastronomického průvodce. Účastníci setkání věnovali na jeho začátku Violierovi minutu ticha.

Restaurant de l’Hotel de Ville, který má tři michelinské hvězdičky, byla v prosinci loňského roku korunována nejlepší restaurací na světě ve francouzském žebříčku La Liste, který sestavil pořadí 1000 podniků ve 48 zemích. Seznam připravuje francouzské ministerstvo zahraničí a je jeho reakcí na britský žebříček 50 nejlepších restaurací světa. Violier převzal restauraci s manželkou Brigitte v roce 2012 poté, co odešel na odpočinek jeho mentor Philippe Rochat – další z velikánů francouzské kuchyně. Rochat zemřel v loňském roce v důsledku onemocnění, které si uhnal cyklistikou.

Po zveřejnění prvního místa jeho restaurace, Violier prohlásil: „Je to úžasné, je to pro nás výjimečné. Tohle umístění bude náš tým ještě více motivovat.“ Violier není prvním slavným šéfkuchařem, který ukončil život vlastní rukou. Jakkoli se o příčině jeho sebevraždy dá zatím pouze spekulovat, analytici v této souvislosti připomínají tlak, jakému prestižní šéfkuchaři čelí.

Tento faktor byl zmiňován především v roce 2003, kdy spáchal sebevraždu brilantní francouzský kuchař Bertrand Loiseau, který se zastřelil ranou z lovecké zbraně do úst. Tehdy se ve Francii rozproudila debata o roli gastronomických průvodců a kulinárních kritiků. Dvaapadesátiletý Loiseau, který špičkovému vaření zasvětil život, se údajně děsil možnosti pohoršit si v hodnocení prestižních gastronomických publikací. A rozhodně nebyl sám, kdo podlehl Damoklovu meči v podobě nesmlouvavého hodnocení své práce; například největší pařížský expert na zvěřinu Gérard Besson odnesl ztrátu michelinovské hvězdičky infarktem.

Zdroj: ctk.cz

http://www.financninoviny.cz/zajimavosti/zpravy/nejlepsi-sefkuchar-na-svete-benoit-violier-byl-nalezen-mrtvy/1309717

Redakce Gastro&Hotel