Nejlepší kuchaři studují v Ostravě  

autor: | Lis 25, 2017 | Nezařazené | 0 komentářů

MAKRO Akademie hostila 8. a 9. listopadu finálové klání 5. ročníku celostátní gastronomické soutěže pro studenty MAKRO Horeca pětiboj 2017. O vítězství se ve finále utkali žáci z Ostravy, Teplic, Pardubic a Prahy. Vítěznou trofej z hlavní soutěže i v letošním roce vybojovali studenti ze Střední školy společného stravování, Ostrava – Hrabůvka a stali se tak MAKRO Top Gastro týmem roku 2017.

Týmová spolupráce je důležitá

Postoupivší vítězové regionálních kol MAKRO Horeca pětiboje poměřili své síly v různých disciplínách, které prověřily jejich zručnost a úroveň spolupráce. Týmová část Horeca pětiboje je zkouškou organizačních dovednosti studentů. Odhalí fungování týmu, kuchařské schopnosti i znalosti servírování pokrmů a přípravy stolů. Na základě bodového hodnocení jsou vybírány top týmy kuchyně a servisu. Absolutní vítěz s titulem MAKRO Top Gastro tým roku pak musí obstát ve všech disciplínách a získat nejvyšší celkové bodové ohodnocení.

„Gastronomie vyžaduje kuchařské znalosti a dovednosti jednotlivců, ale i schopnost zapojit se v týmu a spolupracovat,“ vysvětluje Petr Stádník, šéfkuchař společnosti MAKRO a dodává: „Proto se absolutním vítězem Horeca pětiboje může stát pouze tým, který dokáže zvládnout všechny disciplíny a užívat si spolupráci. Naším dlouhodobým cílem je posouvat dál českou gastronomii prostřednictvím rozvoje studentů těchto oborů. Ve spolupráci s gastronomickými školami vidíme budoucnost.“

Favorité zvítězili

Vítězi pátého ročníku týmové soutěže se stali favorité ze Střední školy společného stravování Ostrava, kteří získali celkem 3487 bodů. Porotu oslovili především zajímavým menu i speciálními pozornostmi pro hosty v podobě domácího pečiva, pralinek a digestivu. Do soutěže si připravili nealkoholický koktejl Flower Infusion. V menu pak nabídli kuřecí roládu nebo pečeného pstruha s rybí terinou a dýňovými placičkami. Jako dezert servírovali květinu z listového těsta s jablky a vanilkovým krémem.

Šampionem MAKRO Barmanské soutěže 2017 se stal Andrés D. Uher z Teplického týmu. Individuální MAKRO Baristickou soutěž vyhrála Dominika Šturmová z Pardubic a nejlepším kuchařem MAKRO Pětiboje se stal Jiří Bártík z Prahy.Individuální část soutěže tradičně testuje základní kuchařské dovednosti, např. krájení oloupané cibule, brambor nebo pórku, vykostění kuřete nebo filetování pstruha. Studenti dále soutěží v poskytování servisu zákazníkům a své barmanské a baristické dovednosti zúročí při přípravě nealkoholických welcome drinků, espressa či cappuccina. V každé z individuálních disciplín pak získávají ocenění.

Vítězové v kategorii týmů si kromě věcných cen a poháru odnesli i poukazy na nákup v MAKRO. Nejlepší studenti v individuálních disciplínách získali užitečné kuchyňské nebo barmanské vybavení.

 Finální pořadí soutěžících

1.místo: Střední škola společného stravování, Ostrava–Hrabůvka, příspěvková organizace

2. místo: Hotelová škola, obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice

3. místo: Střední odborné učiliště gastronomie, U Krbu, Praha

4. místo: Labská Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Pardubice s. r. o.

 

Text: Inspiro PR

Foto: Archiv