V rámci veletrhu Bidfood Expo pořádala Asociace kuchařů a cukrářů České republiky soutěžní klání o nejprestižnější profesní ocenění Kuchař roku a Cukrář roku.

Letošní ročník soutěže s téměř čtvrtstoletí dlouhou tradicí přilákal vysoký počet soutěžících. V kategorii Kuchař roku zaslouženě zvítězil Lukáš Čížek (37 let), majitel a šéfkuchař restaurantu Farma – Steak and Fish ve Vrchlabí. Jeho tříchodové menu přesvědčilo porotu technologicky dokonale zvládnutým postupem přípravy a skvělým zpracováním. Titul Cukrář roku, resp. Cukrářka roku si odnesla mladá naděje české cukrařiny Anna Marvanová (24 let). Marvanová pracuje v cukrářském studiu HF Pastry Academy Heleny Fléglové, což je v české cukrařině již ocenění samo o sobě a pro cukráře velmi motivační prostředí při spolupráci s momentálně nejlepší českou cukrářkou. Hlavním bodem vítězného menu čerstvé Cukrářky roku byl dort připravený z černého rybízu, karamelu a jogurtu. Chuť dokonale vyladilo použití timut pepře (tmavší odrůda sečuánského pepře). Vítězové obdrželi unikátní trofej v podobě poháru, za jehož autorským návrhem stojí tým profesionálů z brněnského Industry studio Tibora Mužíka.

 

Redakce Gastro&Hotel