Možná i vy patříte k fajnšmekrům, kteří si chtějí o dovolené vychutnávat kromě jiných zážitků i skvělé jídlo a pití. Pak se vydejte na Valašsko. Čeká tu na vás bezkonkurenční kuchyně s výhledem na romantické kopce Beskyd, originální laskominy připravované na grilu, opékání vuřtů u táboráku, pikniky i kurzy pečení pizzy a frgálů.

„Když jsme přemýšleli, jak sestavit letošní menu, aby bylo co nejlákavější, rozhodli jsme se zaměřit se na pokrmy, které patří u našich hostů k těm nejoblíbenějším. Vzniklo tak zajímavé menu složené z 20 TOP jídel, mezi nimiž hraje prim jehněčí kolínko se špenátem a česnekovým pyré nebo hovězí líčka s kořenovou zeleninou,“ říká Martina Žáčková z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích a připomíná, že tzv. zážitková gastronomie, která je u nás trendem asi tak posledních patnáct let, je určena všem, kteří se nespokojí s „běžným“ jídlem.

Dokonalý zážitek pro všechny smysly

Ve zdejší zážitkové restauraci Vyhlídka, která je součástí Spa hotelu Lanterna, se vysoká gastronomie snoubí s perfektním servisem a mistrovskými díly kuchařského týmu, proto si tady jídlo vychutnáte skutečně všemi smysly. Restaurace je výjimečná i citlivě designovaným interiérem a krásným výhledem do krajiny. Při stolování pak hraje důležitou roli nejen kombinace čerstvých surovin a skladba pokrmu, ale také způsob jeho prezentace na talíři, požitek ze způsobu servírování a v neposlední řadě vůně i vybraná chuť nabízeného jídla. Dokonalý zážitek pak umocňuje degustace vín za asistence sommeliéra, který svým doporučením dotváří celkový dojem z pokrmu.

Ochutnejte srnčí i pěnu z ovčího sýra

Kuchyně Wellness hotelu Horal pod vedením šéfkuchaře Jaroslava Orsága si zakládá na valašské gastronomii v moderním pojetí. Přijďte ochutnat novou letní nabídku, v níž si přijdou na své milovníci valašské „klasiky“, ale i méně obvyklých pokrmů z králičího, jehněčího či srnčího masa. Co byste řekli třeba na králičí hřbety na jáhlovém risottu s kedlubnou nebo na srnčí kolínko na červeném víně s omáčkou z černého rybízu? A což teprve srnčí paštika ve slanině s angreštovým želé a salátem z listů špenátů? Ale to není zdaleka vše. Na labužníky tu čekají i neobvyklé dezerty, jako je například pěna z ovčího sýra se zmrzlinou z černého rybízu. A určitě nezapomeňte vyzkoušet polévka v neotřelé kombinaci kukuřičného krému s uzeným pstruhem.

Pohodové léto na terase

V období prázdnin si navíc můžete na Letní terase hotelu Horal vychutnat i další příjemné zážitky. Například každou středu se tu koná podvečer s živou hudbou (mimo 28. 8.) a každý víkend letní grilování – v neděli s cimbálem (mimo 1. 9.)

Venkovní terasa je částečně krytá proti slunci a má kapacitu minimálně 100 míst. K dispozici jsou i komfortní sedačky, takže vše je připravené pro pohodlnou relaxaci. Atmosféru terasy navíc dotváří vodní jezírko s vodopádem.

A žádný strach, že by se tu vaše děti mohly nudit… K dispozici tu mají příjemný dětský koutek v zastřešené části terasy, chráněný proti dešti i ostrému polednímu slunci. Navíc kousek od terasy vyrostlo před třemi lety nové venkovní hřiště pro zvídavé děti i jejich rodiče.

Piknik s výhledem na Beskydy

Piknik uprostřed překrásné valašské krajiny patří k zážitkům, na které se nezapomíná. Proto mají návštěvníci Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích letos opět možnost vyzvednout si naplněné piknikové koše a batohy a vychutnat si vybrané lahůdky při výletech do zdejší nádherné přírody. Pikniková mapa, kterou vám kuchaři přibalí, vás nasměruje třeba k místním rozhlednám, známému Laďovu pramenu nebo na vrchol sjezdovky Razula s krásným výhledem do údolí. „Připravené jsou piknikové koše pro dva i celou rodinu, fitness koš, sladká či slaná varianta nebo menu pro děti,“ říká Martina Žáčková a upozorňuje, že piknikové koše a batohy jsou určeny ubytovaným i neubytovaným hostům. Objednat a vyzvednout si je můžete v hotelech Lanterna a Horal nebo v Bistru Razula, kde vám je dokonce nachystají na počkání.

Kurzy pečení pizzy (nejen) pro děti

Dovolenkové dny můžete dobře využít i pro sebevzdělávání, třeba tak, že se naučíte péct tu nejlepší pizzu. A zapojit můžete klidně celou rodinu nebo přátele. Kurzy pečení pizzy vede v Bistru Razula ve Velkých Karlovicích výkonný šéfkuchař Spa hotelu Lanterna, Josef Tydlačka. Naučíte se postup od chystání těsta až po práci s ním včetně nahazování, ale i přípravu vlastního rajčatového základu. Pizzu si pak budete moct ozdobit dle vlastní chuti a fantazie. Sníst si ji můžete rovnou k obědu (nebo si ji odnést domů v krabici), čeká na vás také certifikát o přijetí do cechu pekařského. Cena je 390 Kč. Vhodné pro dospělé a děti od 4 let. Termíny kurzů: vždy od 10.30 do 12.00. Nutná rezervace předem!

Novinka: opékací balíček k táboráku

Letošní žhavou novinkou, kterou uvítají hlavně rodiny s dětmi, jsou také speciální opékací balíčky k ohni. Pořídit si je můžete v Bistru Razula, které se nachází 200 metrů od Spa hotelu Lanterna, a pochutnat si na nich můžete u ohniště přímo na místě. Každou středu a sobotu o prázdninách se navíc u Bistra budou konat táboráky s kytarou a večer zpestří dobrodružná vycházka pro děti s místními animátorkami po nové stezce valašských strašidýlek.

Bistro Razula před letní sezónou také vylepšilo nabídku občerstvení, pochutnat si můžete na burgrech, šesti druzích pizzy, grilovaných žebrech a sýrech a nechybí tu ani frgály. Venku navíc vznikla nová herní zóna s půjčovnou sportovního vybavení…

Nejlepší suvenýr – frgál!

„Kurzy pečení frgálů pořádáme pravidelně v létě v hotelu Galik. Během necelých tří hodin se jejich účastníci dozví vše důležité a zajímavé o tomto typickém valašském koláči a naučí se ho péct. Je to zábavné a všichni si na závěr kromě vlastnoručně vyrobeného frgálu odnesou domů i certifikát o přijetí do valašského cechu pekařského,“ říká Martina Žáčková z Resortu Valachy s tím, že letošní letní Kurzy pečení frgálů probíhají v červenci a srpnu 2x týdně, vždy v úterý a sobotu, od 10 do 13 hodin. Hosté, kteří si rezervují týdenní pobyt, mají kurz dokonce již v ceně.

Redakce Gastro&Hotel