
V minulém díle jsme si společně s baristou Roberto Trevisanem vyjasnili rozdíly mezi caffe latte a cappucinem, jak správně je servírovat a jak je rozpoznáme. Káva ve všech jejích formách je něco mezi uměním a vědou a tak pojďme společně objevovat další zákonitosti a pravidla.
Nejčastější chyby při přípravě Caffe latte
- Espreso, které slouží jako základ Caffe latte, je špatně připravené
- Příliš velké množství pěny
- Pěna s velkými bublinami
- Mléko ohřáté na vyšší teplotu než 70 °C
- Servírování nápoje s brčkem (při vysoké teplotě nápoje se host může opařit)
- Nedodržení časové prodlevy mezi nalitím zpěněného mléka a přidáním espresa (pěna se nestačí oddělit od mléka = nedojde k vrstvení)
Latte macchiato a Caffe machiato
V nápojových lístcích často narazíme na chyby v názvosloví, kdy se pod názvem Caffe macchiato skrývá Latte macchiato a naopak. V mnoha kavárnách baristé zaměňují Latte macchiato s Caffe latte. Jak je to tedy správně?
Název Caffé macchiato (zkráceně macchiato) pochází od italského slova macchiato (flekatý). Jedná se o espresso s kapičkou mléka. Mléko můžeme nalévat z konvičky, nebo přidat lžičkou .
Latte Macchiato je zcela specifický nápoj. Neobsahuje totiž vůbec kávu. Jedná se o teplé mléko s kapkou kávy, v Itálii se často objednává dětem.
Text: M. Šulcová ve spolupráci se Školou kávy a jejím lektorem, mezinárodním porotcem a baristou Roberto Trevisanem.
Foto: archiv