V minulém díle jsme si společně s baristou Roberto Trevisanem vyjasnili rozdíly mezi caffe latte a cappucinem, jak správně je servírovat a jak je rozpoznáme. Káva ve všech jejích formách je něco mezi uměním a vědou a tak pojďme společně objevovat další zákonitosti a pravidla.

Nejčastější chyby při přípravě Caffe latte

  • Espreso, které slouží jako základ Caffe latte, je špatně připravené
  • Příliš velké množství pěny
  • Pěna s velkými bublinami
  • Mléko ohřáté na vyšší teplotu než 70 °C
  • Servírování nápoje s brčkem (při vysoké teplotě nápoje se host může opařit)
  • Nedodržení časové prodlevy mezi nalitím zpěněného mléka a přidáním espresa (pěna se nestačí oddělit od mléka = nedojde k vrstvení)

Latte macchiato a Caffe machiato

V nápojových lístcích často narazíme na chyby v názvosloví, kdy se pod názvem Caffe macchiato  skrývá Latte macchiato a naopak. V mnoha kavárnách baristé zaměňují Latte macchiato s Caffe latte.  Jak je to tedy správně?

Název Caffé macchiato (zkráceně macchiato) pochází od italského slova macchiato (flekatý). Jedná se o espresso s kapičkou mléka.  Mléko můžeme nalévat z konvičky, nebo přidat lžičkou .

Latte Macchiato je zcela specifický nápoj. Neobsahuje  totiž vůbec kávu. Jedná se o teplé mléko s kapkou kávy, v Itálii se často objednává dětem.

 

Text: M. Šulcová ve  spolupráci se Školou kávy a jejím lektorem, mezinárodním porotcem a baristou Roberto Trevisanem.

Foto: archiv

Redakce Gastro&Hotel