Najděte si čas a připravte pro své přátele nebo širokou rodinu, úžasnou polévku z mořských plodů. Marseillská bouillabaisse je opravdovým kulinářským zážitkem.

Ingredience (pro 10 osob):

4,2 kg ryby bez šupin – 600 g mníka, 600 g ropušnice, 600 g kongera (mořského úhoře), 600 g pilouše, 600 g ostnatec, 600 g štítníka, 600 g langust (lze vynechat nebo nahradit svatojakubskými mušlemi či 300 g slávek), 10 oloupaných rajčat zbavených zrnek, 8 cibulí, 2 pórky, 2 fenykly, 10 stroužků česneku, 10 snítek petrželky, lžičku šafránu, 8 snítek čerstvého tymiánu, 2 bobkové listy, 25 cl olivového oleje, ¾ lžíce hrubozrnné mořské soli, kůra ze čtvrtky pomeranče, 15 g pepře, plátky chleba nebo bagety k podávání.

Příprava:

Vykucháme ryby a u každé uřízneme hlavu a ocas, langusty připravíme k varu. Ty největší kusy ryb rozkrojíme na dva až tři rovnoměrně velké kusy. Nakrájíme nadrobno cibuli, pórek, fenykl, rajčata a prolisujeme oloupaný česnek. V hrnci, na olivovém oleji orestujeme zeleninu a přidáme odpad z ryb (hlavy a ocasy). Zalijeme vodou tak, aby bylo vše ponořené. Do bujonu přidáme rovněž bobkový list, petrželku, tymián, pepř sůl a kůru z pomeranče. Necháme vařit při občasném míchání 25 minut. Následně bujon zbavíme pěny a vše propasírujeme. Znovu uvedeme k varu. Přidáme šafrán a postupně, podle doby potřeby varu, předem naporcované ryb. Konger a slávky se vaří asi 10 min., pilouš 6 min., mník 4 min., ropušnice 4 min., štítník 3 min. a ostnatec 3 minuty stejně jako svatojakubské mušle. Ryby nesmí být převařené! Zbavíme rybí maso drobných kůstek a servírujeme na talíř, zalijeme polévkou. Nakonec ozdobíme ještě trochou čerstvé petrželky a přidáme topinky s česnekem.

Text: Barbora Boháčková

Foto: Archiv

Redakce Gastro&Hotel