
V srpnu 2011 jsme v časopisu Gastro a hotel v rámci seriálu Příběhy koktejlového věku psali podrobně o koktejlu z tequily, pomerančového likéru a čerstvé šťávy z limet, který se podává ve sklence, jejíž okraj je ojíněn solí. S určitým potěšením konstatujeme, že pozice Margarity se od té doby nezměnila. Je to stále absolutní jednička mezi drinky na bázi tequily. Bohužel, čísla z České republiky nejsou k dispozici, protože na takové průzkumy nejsou v rámci našeho minitrhu prostředky. Podívejme se tedy na výsledky trhu tequile zaslíbeného, tj. na severoamerickou barovou scénu. Margarita je preferovaným koktejlem u 56 % žen a 44 % mužů, kteří tvořili prozkoumávaný vzorek. Drink na bázi tequily volí 38 % dotázaných, což staví tento destilát na první místo obliby.
Blood Margarita
Díky tomu, že Cointreau Master Distiller Bernardette Langlais obohatila nedávno dosud používané esence destilované z kůry sladkých a hořkých pomerančů destilátem kůry „krvavých pomerančů“ původem z Korsiky a rozšířila tak nabídku proslulé likérky z francouzského Anger o Cointreau Blood Orange, získala receptura Margarity působivý odpich. Používám nyní tento poměr přísad (lze si s ním samozřejmě na přání hosta nebo podle svého gusta pohrát):
- 4 cl tequily (blanco)
- 2 cl Cointreau Blood Orange
- 2 cl limetové (nebo na přání citronové) šťávy
Na koktejlové sklence vytvořte tenkou slanou krustu (na papírový ubrousek nasypte trochu nepříliš hrubé soli, sklenku uchopte dýnkem nahoru a protočte její okraj na řezu rozkrojené limety nebo citronu, opatrně ji postupně pokládejte do tenké vrstvy soli, v závěru do dýnka klepněte, aby přebytek soli odpadl; předchlazení sklenky je diskutabilní, protože sůl má pak tendenci stékat po kalíšku).
Do cobbler šejkru (třídílného, se sítkem v hlavě nástroje) dávkujte přísady. Přidejte několik kusů ledu (větší kostky z běžného výrobníku naprosto vyhovují) a protřepejte sice energicky, ale pokud možno ne tak, že po nalití se vytvoří na koktejlu další krusta, tentokrát ledová.
Nalijte koktejl přes sítko v hlavě šejkru ̶ případně přes další, jemnější sítko, čemuž říkáme double strain method ̶ do sklenky a podávejte bezpodmínečně s koktejlovým ubrouskem.
Text: A. Mikšovic Foto: archiv