Pšeničná piva zažívají renesanci, čeští pivaři se nebojí jim opět přijít na chuť

Pivovar Samson udělal nejprve malý test. Připravil jednu várku nového pšeničného piva s názvem HefeWeizen a ve svých provozovnách ho dal ochutnat lidem. Během rekordně krátké doby byla novinka českobudějovického pivovaru vypitá a hospodští chtěli další sudy. V tu chvíli bylo jasno. Samson HefeWeizen půjde na českých trh i v půllitrových lahvích. Čeští pivaři jsou už totiž dostatečně zralí a odvážní na to, aby si opět oblíbili pšeničné pivo.

Konkrétně Samson HefeWeizen je pšeničný kvasnicový nefiltrovaný světlý ležák s obsahem alkoholu 5,2 procenta. Jedná se o typicky zakalené pšeničné pivo s ovocně medovým nádechem a hustou bohatou pěnou. Kal tvoří zbytky pivních kvasnic a bílkovin z kvašení a právě to dodává pivu barvu a charakteristický vzhled. Vzhled, který by ještě před několika málo lety Čechy pravděpodobně odradil.

„Vyzkoušeli jsme si, že čeští pivaři už se nebojí zakalení, které je pro pšeničná piva tak typické. Na chuť, která je zcela jiná než u klasických piv, si mnozí z nich budou zřejmě chvíli zvykat, pro nás však bylo jednoznačně potěšující, že většina HefeWeizen vyzkoušela a dala mu šanci,“ říká sládek pivovaru Samson Luboš Martiš.

HefeWeizen je ideální servírovat ve vysokých štíhlých sklenicích, aby vynikla barva, vůně i bohatá pěna. „Ideální teplota je někde mezi 6 a 8 stupni. Naléváme-li pivo z lahve, pak velmi pomalu, po stěně sklenice a vždy celý obsah. Kvasnice jsou totiž usazeny hlavně na dně lahve a proto když máme v lahvi 1/3 obsahu, tak ho dobře zamícháme a dolijeme do sklenice, jinak bychom mohli přijít o to nejcennější, co HefeWeizen nabízí,“ upozorňuje sládek pivovaru.

Tip sládka pivovaru Samson Luboše Martiše

„Chuť piva by měla jídlo doplňovat a posilovat, a ne jít proti němu. Pšeničná piva nejsou tak hořká jako ležáky, mají jemnější, ovocnější chuť a jsou plnější. Proto se výborně hodí k jemným pokrmům, jako jsou ryby, krémové polévky, drůbeží maso, letní saláty a omáčky,“ doporučuje sládek Martiš.

Krátký vhled do historie pšeničného piva

V Česku mají pšeničná piva dlouholetou tradici. V našich zeměpisných šířkách se totiž vaří už od 11. století. Největší podíl na specifické chuti piv typu Weizenbier mají speciální kvasnice, které způsobují takzvané svrchní kvašení.

„Dříve se vařila piva z pšenice, protože kvasí při vyšších teplotách než ležáky plzeňského typu, jak je známe dnes. Svrchní kvašení probíhá mezi 20 a 25 stupni, a tak mohli naši předkové vařit pivo celoročně. Piva vařená takzvaným spodním kvašením začala vznikat až v 19. století“ vysvětluje Luboš Martiš, sládek pivovaru Samson.

Samson HefeWeizen

Svrchně kvašený pšeničný nefiltrovaný světlý ležák

Složení: voda, pšeničný slad, ječný slad, chmelový extrakt, pivovarské kvasinky

Obsah alkoholu 5,2 %

Pivo je třeba skladovat nastojato v temnu a chladu.

Cena: 19,90 Kč

Redakce Gastro&Hotel