Rádi doma vaříte pro svou rodinu, ale některé pokrmy nemáte až tak v malíčku, a rádi byste se naučili něco nového? Nebo podnikáte v gastronomickém oboru a toužíte se nejen něčemu přiučit, ale i objevovat nové suroviny, které zatím nejsou na běžném trhu tak rozšířené? Pak vás jistě nadchnou akce a nabídka prodejny Stoh v Řitce u Prahy. Pořádá nejen kurzy vaření, ale můžete se během nakupování osobně potkat s dodavateli a výrobci nabízených potravin. Každý týden se nese na konkrétní téma. Např. houby, zavařeniny, bylinky, pivo, vůně Orientu, čokoláda, mléko… Nechybí ani předvánoční téma, a tím je samozřejmě pečení sladkých dobrot.

Víte například, které metody konzervace plodin jsou nejšetrnější, aby se zachovaly všechny vitaminy? Jaký je rozdíl mezi černým, zeleným a bílým čajem? Jak poznáte dobrou kávu či čokoládu? Nebo jak lze v teplé kuchyni využít paštiky a konzervované maso?

„Naši zákaznice a zákazníci nám potvrdili, že by byli rádi při přípravě potravin daleko kreativnější. Častokrát ale nenajdou odvahu v kuchyni experimentovat. Rozhodli jsme se tedy, že jim při prvních krůčcích pomůžeme. Oslovili jsme některé osobnosti z gastronomického světa a ti budou své zkušenosti na námi pořádaných kurzech předávat,“ říká majitel STOHu Martin Derco. „Nejbližší chystaný kurz povede dnes již proslavená cukrářka Kateřina Fornůsková, jejíž jméno je spojené s Café imperiál. Zájemci se s ní mohou osobně potkat už 12. října,“ dodává Martin Derco.

Na kurzech, jejichž datum bude avizován na webových stránkách www.estoh.eu, se nejen naučíte vařit, ale jejich součástí jsou samozřejmě i ochutnávky a odborné výklady, tipy a osvědčené rady k tématu. Zúčastněte se některého z nich a v atmosférou prosyceném ateliéru získáte všechny předpoklady stát se dobrými hostiteli a skvělými kuchaři. Nebo si vyberte některé z témat do konce roku a přijďte se do STOHu pobavit o možnostech využití nabízených produktů a případně se i podělit o vaše zkušenosti.

Přehled témat do konce roku 2013:

30.09. – 06.10. Houbařská sezóna

Věděli jste, že houby dokáží i léčit? Udělejte si zásoby na zimu! Přijďte a dozvíte se, jak nejlépe tuto chuťově nezaměnitelnou delikatesu uchovávat. Podělte se s námi o své oblíbené houbové recepty.

7.-13.10. Pečeme s Kateřinou Fornůskovou

Cukrářka Café Imperial a vítězka cukrářských soutěží Kateřina Fornůsková pro vás a vaše děti povede v sobotu 12. října od 10 hodin workshop pečení. Naučíte se péct muffiny, používat marcipánovou hmotu nebo třeba kokosové bonbonky.

14.-20.10. Ohlédnutí za dovolenou aneb vůně ryb a slané vody

Odkud se k nám vozí pražma, tuňák, losos nebo mořský vlk? Sezóna ryb ještě zdaleka neskončila. Naučte se od nás chorvatské recepty, které vám zavoní létem. Ve čtvrtek po 16. hodině vám kuchař předvede, jak před nákupem zjistit čerstvost rybky a poradí s přípravou a vhodností jednotlivých druhů k různým zpracováním.

21.-27.10. Zavařeniny

Udělejte si zásoby vitamínů v na zimu. Od nás se dozvíte vše potřebné o zavařeninách, sirupech a medu. Které metody konzervace jsou k vitamínům nejšetrnější? U té příležitosti u nás můžete ochutnat zavařeniny s 80% obsahem ovoce i delikatesní cibulové čatní od Hanky Šindlerové!

28.10.-03.11. Halloween!

Oranžové lampičky z dýní na chvíli rozsvítí potemnělou podzimní atmosféru. Vezměte své ratolesti a přijďte si k nám ve čtvrtek odpoledne dýňovou lucernu vyřezat. Dozvíte se o tom, proč je dýně zdravá, k jakým potravinám se hodí a jaké druhy koření jí svědčí. Dýňová polévka vás zahřeje a dýňový koláč pohladí po duši.

04.-10.11. Mléko jako dar

Je mléko dar z nebes, nebo může škodit? Jaké jsou výhody eko a bio mléčné produkce? Seznamte se s druhy živočišných mlék (kravské, kozí, ovčí, velbloudí), ale i rostlinných mlék. Věděli jste, že kozí mléko působí proti rakovině? Ve čtvrtek budete mít možnost si o všem pohovořit s Barbarou John, která v Čechách prodává švýcarské sýry a jogurty. A ještě si od nás odnesete recepty (nejen) našich babiček.

11.-17.11. Luštěniny a vůně Orientu

Fazole, hrách, čočka, sója, ale také třeba cizrna, bulgur nebo fazolky mungo. Pro nás exotické luštěniny tvoří základ mnoha orientálních kuchyní (libanonské, arabské, indické…). Jsou jedinečným zdrojem bílkoviny nejen pro ty, kteří se rozhodli obejít bez potravin živočišného původu. Naučíme vás, jak si z luštěnin připravit pokrm s vůní Orientu.

18.-24.11. Alchymie bylin a koření

Bez koření by bylo jídlo mdlé, nerozeznali bychom kachní pečínku od cukroví. Koření dává pokrmům vůni, typickou chuť a někdy i barvu. Díky koření je náš život bohatší. Ale kam vlastně jaké koření patří? Přijďte, u šálku bylinkového čaje si popovídáme o tom, jaké umějí bylinky zázraky.

25.11.-1.12. Pivo

V konzumaci piva na osobu jsme světová jednička. Víme o něm dost? Znáte rozdíl mezi svrchně a spodně kvašeným pivem? Co vlastně znamená označení piva ve stupních? Jaká je pozice českého piva ve světě? Které potraviny se hodí k pivu? Co jsou to ovocná piva? Od nás se to všechno dozvíte a návdavkem získáte i pár oblíbených receptů z piva.

2.-8.12. „Paštika“ nebo paštika?

Jaký je rozdíl mezi paštikou z velkovýroben a paštikou od malých poctivých producentů? Jak lze paštiky a konzervované maso využít v teplé kuchyni? Ve čtvrtek po 16. hodině přijde na kus řeči a s ochutnávkou výrobce domácích paštik Čongrády Tomáš Babinec.

9.-15.12. Předvánoční ořechové pečení

Ořech je báječný zdroj energie, oblíbený u vegetariánů i horolezců. Snižuje cholesterol, působí jako prevence proti infarktu. Bez ořechů se však neobejde ani žádné vánoční pečení, a to pro jejich specifickou chuť. V tomto týdnu provoní vůně vánočního cukroví i naši prodejnu. Podělte se s námi o své oblíbené recepty (nejen) ořechového cukroví a my se s vámi na oplátku podělíme o ty naše!

16.-22.12. Čaj aneb přijďte se k nám ohřát!

Odkud pochází pravý čaj, jak se pěstuje a zpracovává? Jak vzniká černý, zelený a bílý čaj? Co znamená čaj v kontextu různých kulturních tradic? A jaké jsou jeho účinky? Přijďte k nám nasát trochu klidu v předvánočním shonu a ohřát se zevnitř. Jak jinak, než s šálkem čaje v ruce.

23.-29.12. Čokoláda a káva pro povzbuzení

Máloco v nás dokáže vzbudit takové emoce a očekávání už svou vůní. Káva je naše každodenní droga. Dokáže náš organismus nabudit, dokáže mu být velmi prospěšná. Tak jako čokoláda, pokrm z kakaových zrn, který našemu mozku dodává hormon štěstí. Víte, jak poznáte dobrou kávu? A jak poznáte dobrou čokoládu?

Více informací najdete na www.estoh.cz a na Facebooku.