Dalších 27 produktů od celkem třinácti výrobců získalo v červnu a červenci prestižní značku kvality KLASA. Oceněny byly například sýry z mlékárny LACRUM Velké Meziříčí, klobásy a párky od firmy STEINEX nebo smetanový brusinkový jogurt z Chocně.

Ocenění KLASA uděluje od roku 2003 ministr zemědělství těm potravinám, které svojí kvalitou převyšují ostatní nebo mají jedinečnou recepturu. O tom, kdo značku získá, rozhoduje komise odborníků složená ze zástupců Ministerstva zemědělství, Potravinářské komory, Státní zemědělské a potravinářské inspekce nebo například Státní veterinární správy. Logo KLASA s modro-červeným písmenem A pomáhá spotřebitelům při nákupu: mohou se podle něj snadno orientovat mezi výrobky a vybrat ty, které jsou kvalitní.

HAMÉ: Z Babic do celého světa

Počátky společnosti HAMÉ s. r. o. sahají do dvacátých let minulého století, kdy byla v jihomoravských Babicích zřízena konzervárenská dílna. Dnes podnik patří k největším producentům potravin u nás. V sedmi závodech v České republice a dvou v zahraničí vyrábí mimo jiné kečupy, paštiky, hotová jídla, zeleninové výrobky, ovocné směsi, džemy, kojeneckou stravu nebo bagety. Exportuje do 37 zemí světa, výrobky z jejich produkce lze koupit mimo jiné v USA, Velké Británii, Izraeli nebo Thajsku.

Ocenění KLASA v létě obdržela Májka lahůdkový vepřový krém, Vepřové maso ve vlastní šťávě a Krůtí maso ve vlastní šťávě. Pokud sáhnete po Vepřovém masu ve vlastní šťávě, můžete si být jisti svým výběrem. Tato masová konzerva patří do prémiové řady HAMÉ Vynikající kvalita a obsahuje 90 procent masa.


Univerzální čočka od HOPI POPI

Společnost HOPI POPI a. s. vyrobila první přírodní bio polévky v roce 1995, kdy se český trh se zdravou výživou teprve rozvíjel. Její zakladatelé hledali inspiraci ve starých receptech z dob, kdy lidé nepoužívali dochucovadla ani konzervační látky. Vytvořili sadu polévek, které kombinují luštěniny, obilniny a sušenou zeleninu v biokvalitě.

Národní značku kvality KLASA získal výrobek SIESTA – směs z drobnozrnné čočky. V sáčku se skrývá směs z červené čočky, obilnin a zeleniny, která stačí až na pět porcí husté polévky. Červená čočka je snadno stravitelná, nenadýmá a na rozdíl od klasické čočky je díky chybějící slupce velmi rychle hotová. Směs SIESTA lze zpracovat jako polévku, pomazánku nebo třeba omáčku k těstovinám. Stačí jen lehce dochutit a výborný oběd může putovat na stůl!

Vynikající mléčné výrobky z Chocně

Choceňská mlékárna s.r.o. vyrábí ve východních Čechách už více než osmdesát let pomazánková másla, smetanové jogurty nebo tvarohy. Choceňská mlékárna je proslulá tím, že dbá na vysokou kvalitu svých výroků: to dokládá nejen značka KLASA, kterou společnost získala v roce 2003, ale i mezinárodní certifikát IFS (International Food Standard), který je celosvětově chápán jako záruka kvality a bezpečné výroby potravin.

V červnu přibylo do seznamu KLASA výrobků její Choceňské pomazánkové máslo s houbami a Choceňský smetanový jogurt brusinkový (rozmíchaný). Houby jsou v České republice neskutečně oblíbené: při výrobě pomazánkového másla vyslyšela mlékárna přání svých zákazníků, kteří si o houbovou chuť sami napsali.

Sýry z Velkého Meziříčí: od zemědělců k zákazníkům

LACRUM Velké Meziříčí, s.r.o., je menší regionální mlékárna, která se v roce 2011, poté, co vystřídala řadu majitelů, vrátila do rukou zemědělských vlastníků. Tento model, známý třeba z Německa, umožňuje propojit prvovýrobce dodavatele mléka a zpracovatele a vyrábět tak co nejčerstvější mléčné produkty. Mlékárna se orientuje především na místní odběratele: obchody a pekárny. Díky kratší cestě, kterou musí produkty urazit, šetří firma životní prostředí a umožňuje zákazníkům dopřát si poctivý výrobek za nízkou cenu.

V červnu byl certifikován Moravský Bochník, Eidam 45 % a sýr Pernštejn 45 %. Tradiční sýry holandského typu, jako je třeba Eidam, jsou vlajkovou lodí mlékárny LACRUM: jejich výrobu v podniku zavedli během druhé světové války holandští odborníci.

Chléb z PEKÁRNY MERKUR se silou slunečnic

PEKÁRNA MERKUR spol. s. r. o. navazuje na dlouhou tradici: v malebném jihočeském Písku působí už od roku 1947. V létě byl oceněn její Chléb slunečnicový krájený.

Tento chléb představuje ideální svačinu nebo snídani plnou živin: slunečnicová semínka obsahují mnoho důležitých prvků a vitamínů. Jejich vysoký obsah hořčíku napomáhá k regulaci činnosti nervové soustavy a jejich aminokyseliny zvyšují hladinu serotoninu v těle člověka a tím pozitivně ovlivňují jeho náladu.

Cereálie od SEMIXU: vynikající zdroj vlákniny

SEMIX PLUSO, spol. s r.o., je ryze českou společností, která se zabývá výrobou a prodejem cereálií, směsí a náplní k pečení chleba a dalších pekařských výrobků. Nabízí také produkty v biokvalitě.

Kvůli nedostatku celozrnných cereálií na našem trhu a prvenství Čechů ve výskytu rakoviny tlustého střeva se rozhodl management SEMIXu svůj sortiment rozšířit o skutečně celozrnné cereálie. Díky speciálnímu postupu zpracovávání si obilná zrna zachovávají významné a zdraví prospěšné složky, jako jsou vláknina, vitamíny a minerály. Právě vláknina je velmi důležitou živinou: snižuje hladinu cholesterolu, riziko srdečních onemocnění i některých druhů rakoviny a cukrovky. Kvůli svým sytícím vlastnostem je i skvělým pomocníkem při hubnutí. Značku kvality KLASA získalo Müsli do ruky křupavé s brusinkami, díky němuž si můžeme svoje oblíbené cereálie vychutnávat i venku nebo na cestách.

Smetanová cukrárna rozmazluje svoje zákazníky

Rodinný pražský podnik Smetanová cukrárna, a.s., se orientuje na perfektní výsledek, kreativitu a poctivé zpracování: to jim jejich zákazníci oplácejí důvěrou. Smetanové cukrárně věří více než 7 500 zákazníků, kterým ročně dodávají 30 000 000 produktů.Kromě dortů a zákusků vyrábí také chlebíčky, pomazánky nebo aspiky.

Značku KLASA obdržel Dort Louskáček, Medový dort speciál a Dort želé jahodový. Všechny dorty jsou ručně vyráběné a připravované s náležitou péčí. Oceněný dort Louskáček je nejoblíbenější dort Smetanové cukrárny: podle domácí receptury se připravuje už více než pět let.

Řeznický klan Steinhauserů drží krok s jednadvacátým stoletím

Spojení jména Steinhauser s řeznickým řemeslem se datuje už od roku 1846. Jaroslav Steinhauser patří už k páté generaci, která se zabývá zpracováním masa, výrobky jeho podniku STEINEX a.s. získaly celou řadu ocenění.

STEINEX klade důraz nejen na tradiční masné produkty, ale také pečlivě sleduje nové trendy ve stravování a vymýšlí nové produkty. Mezi ně patří například Sýrová klobása Delicatesse nebo Sýrové párečky, které byly oceněny značkou KLASA. Kombinace párků a sýra zajišťuje ještě jemnější a lahodnější chuť. KLASOU byla oceněna i Královská šunka, vyrobená z nejlepšího vybraného masa, nebo Pirátské párečky či Štýrská klobása.

Procházka: kvalita a čerstvost vždy po ruce

Prodejny Procházka najdeme doslova na každém rohu: jsou totiž součástí obchodů Lidl, Kaufland nebo Penny market. Maso a polotovary připravují řezníci přímo na prodejnách, takže se při nákupu u Procházky můžete spolehnout na jejich vynikající čerstvost. Využívají při tom navíc spojení tradičních a nejmodernějších postupů, což zaručuje vysokou kvalitu a výbornou chuť produktů.

I díky tomu výrobky od firmy Procházka, a.s, získaly značku KLASA: pro léto je jako stvořené Grilovací koleno. Kromě masných výrobků vyrábí i lahůdky a hotové výrobky: vyzkoušet můžete třeba KLASOU oceněný Bramborák s uzeným masem nebo Matjesové řezy.

Mák od Ing. Bohumila Kratochvíla

Společnost Ing. Bohumil Kratochvíl – IBK TRADE se zabývá zpracováním, dovozem a balením sušeného ovoce a suchých plodů. Ochutnat můžeme například jejich mandle, lískové oříšky, rozinky nebo třeba zázvor.

Ocenění KLASA si tento podnik zasloužil za svůj Mák mletý ochucený. Mák patří mezi prastaré plodiny: jeho nálezy v pravěkých sídlištích dosvědčují, že v Evropě rostl už v mladší době kamenné. Málokdo ví, že mák nemusí mít pouze tmavě modrou barvu – vyskytuje se ve velké škále odstínů: semena mohou být bílá, žlutá, okrová, červená, fialová, hnědá nebo šedá a černá. V české kuchyni má velmi široké použití – sype se s ním pečivo, můžeme jej použít při vaření a pečení koláčů či závinů nebo si dopřát tradiční nudle s mákem.

Lahodné klobásy z Kněževsi

V Kněževsi v okrese Rakovník sídlí řeznictví a uzenářství Jan Vrábík, které patří k nejmodernějším a největším provozovnám v kraji. Svoje klobásy a masné výrobky připravuje poctivě, nenajdeme v nich ani stopu po sóji nebo drůbežím separátu.

Proto se zdejší výrobky těší přízni zákazníků, nově zaujaly i komisi značky KLASA. Oceněna byla Cikánská klobása, které rustikální směs koření dodává lahodnou vůni a chuť.

Třešňová sezóna je v plném proudu

Třešně jsou typickým letním ovocem a jejich sezóna je zrovna v plném proudu. Proč si tedy nedopřát opravdu vynikající třešně, jejichž kvalita je navíc potvrzená značkou KLASA? Právě takové jsou Třešně balené od CZ FRUIT, odbytové družstvo. CZ FRUIT sdružuje pěstitele z celých Čech a Moravy a prodává jejich výrobky. Kromě třešní produkuje třeba jablka, hrušky, rybíz, višně nebo švestky.

Třešně jsou velice zdravé: jsou plné antioxidantů a vitamínu C. Kromě toho pomáhají regulovat trávení a odstraňovat toxiny.

Křehké pokušení ze Zlína

Jana Večerková patří ke špičkám mezi českými výrobci slaného pečiva. Už dvacet let vyrábí ve Zlíně preclíky, krekry a tyčinky. Rodinná firma dbá při výrobě na používání kvalitních surovin.

Nedávno rozšířila svůj sortiment o Prima tyčinky sýrové a Prima tyčinky solené, které mohou od července používat logo KLASA

Tyčinky jsou vyrobené z křehkého listového těsta a doslova se rozplývají na jazyku. Zajímavostí je, že Jana Večerková je jediný výrobce těchto tyčinek v ČR.

www.eklasa.cz.