Hlavní hvězdou blížící se gastronomické show pro odbornou veřejnost Bidfood Expo 2024 bude uznávaný šéfkuchař Jacob Jan Boerma, držitel tří michelinských hvězd. Kromě něj na akci vystoupí také Zdeněk Pohlreich, Jan Punčochář, David Kalina či mistra světa v sushi Richard Tomáš. Bidfood Expo 2024 se uskuteční od 21. do 23. května na výstavišti PVA EXPO Praha. „Již nyní máme prodáno přes 8 500 vstupenek,“ říká Radim Kopecký ze společnosti Bidfood.

Návštěvníci 15. ročníku mezinárodního veletrhu se mají na co těšit. Na ploše o rozloze 9 600 m² je čeká na 150 expozic. Budou moci obdivovat umění populárních tuzemských i zahraničních šéfkuchařů, poslechnout si odborné přednášky, zúčastnit se mini workshopů vaření či sledovat klání o prestižní tituly v soutěžích pořádaných Asociací kuchařů a cukrářů ČR.

Show tříhvězdičkového michelinského kuchaře

Na Bidfood Expu bude k vidění show 16 profesionálních kuchařů či známých tváří, jež se proslavily svými kulinárními dovednostmi a další desítky pak budou na jednotlivých stáncích. Tím nej rozhodně bude Holanďan Jacob Jan Boerma, kterého server lechef.com zařadil mezi 50 nejlepších šéfkuchařů světa. A jaký je jeho recept na úspěch? „Používejte ty nejlepší suroviny. Připravujte je s respektem a ponechejte jim jejich typickou chuť. Zároveň ale pokrmu vtiskněte svoji vlastní osobnost. A dbejte na to, abyste to tak dělali pokaždé,“ říká držitel tří michelinských hvězd, který má podobné akce rád, a doplňuje: „Tyto eventy propojují profesionály v oboru a přinášejí inspiraci. Je na nich skvělé to, že zde můžete sdílet své znalosti s ostatními.“ Z dalších zahraničních hostů do Letňan dorazí např. Tomasz Królikowski z Polska, specialista na fusion kuchyni.

Na akci však nebudou chybět ani uznávaní čeští šéfkuchaři – Zdeněk Pohlreich, Jan Punčochář či David Kalina. Premiéru si zde odbude i mistr světa v sushi Richard Tomáš. „Budu připravovat salát s argentinskými krevetami s wasabi omáčkou a s ovocem. Z lososa pak něco ve stylu moderního sašimi s podomácku udělaným Katsuobushi a variaci na sushi,“ prozrazuje kuchař z vyhlášené restaurace Yamato. Z dalších známých jmen stojí za zmínku vítězové populární soutěže MasterChef Česko Besky a Roman Staša či herečka a kuchařka Markéta Hrubešová.

Bidfood Training Academy šéfkuchaře Marka Svobody

Zajímavou novinkou letošního ročníku bude Bidfood Training Academy, již bude mít pod palcem šéfkuchař Marek Svoboda. „Půjde o vzdělávací prostor, kde budou po celé tři dny probíhat vzdělávací mini semináře. Budeme se věnovat postupům a ukážeme si nové technologie. Návštěvníci se zde budou moci přímo a zblízka dívat šéfkuchařům pod ruce,“ říká uznávaný kuchař, který je rovněž certifikovaným komisařem Světové asociace kuchařských spolků (WACS), a dodává: „Vstupy bude mít i juniorský a seniorský národní kuchařský tým. Jejich členové mají za úkol vytvořit zajímavé polední menu, které na akci budou prezentovat.“

Prestižní soutěže Asociace kuchařů a cukrářů ČR

V rámci Bidfood Expa se budou konat také čtyři nejvýznamnější tuzemské soutěže pro profesionály. V úterý 21. května se bude bojovat o tituly – Kuchař roku 2024-2025 a Cukrář roku 2024-2025. „Jejich vítězové automaticky postoupí do evropského kola prestižní soutěže Global Chef Challenge,“ připomíná Tomáš Popp, manažer národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR, pořádající tyto soutěže, a doplňuje: „Ve středu se pak uskuteční Gastro Junior Bidfood Cup, který je určen pro mladé naděje, a čtvrtek bude patřit nové soutěži Jídelna roku.“

Zaostřeno na školní jídelny

Nejen nová soutěž se bude věnovat školním jídelnám. Bude jim zasvěcená i rozsáhlá expozice o rozměrech 13×4 metry, jež bude věrně kopírovat běžný provoz. Návštěvníci tam najdou výdejnu obědů i zázemí kanceláře. Navíc dvakrát denně po celou dobu trvání Bidfood Expa zde budou probíhat živá vaření a také odborné přednášky. „Chceme zkrátka návštěvníkům ukázat, že i školní jídelna může být moderní a technicky na vysoké úrovni,“ říká Lukáš Doubek z portálu Jídelny.cz, který je partnerem sekce.

Spousta inspirace, ochutnávek i konference

Po všechny tři dny budou na stáncích probíhat ochutnávky. Hosté si tak přijdou na své. Nasát budou moci nejen vůně, ale i spoustu novinek a informací z oboru. K tomu přispěje i Roadshow Asociace hotelů a restaurací, jež se uskuteční v úterý 21. května rovněž v PVA EXPO Praha ve stejné hale jako Bidfood Expo jen o patro výše.