Moravský kuchař 2011

autor: | Kvě 16, 2011 | Novinky z Gastronomie

14. května 2011 se uskutečnil IX. ročník gastronomické akce Moravský kuchař 2011.

Celkem osmnáct;kuchařů přijelo do přerovského Gastrocentra Moravia na Optické ulici, aby změřilo své síly v této kulinářské soutěži.

I letos se tato soutěž mohla pyšnit přívlastkem mezinárodní, na tuto soutěž přijeli kuchaři nejen z Čech a Moravy, ale i z;Anglie, Ruska a Polska. Povzbudit je přišel i prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR a Kontinentální ředitel Světové Asociace Kuchařských spolků pro Centrální Evropu Miroslav Kubec, který nad touto soutěží převzal ;osobní záštitu.

Od rána panoval v;přerovském studiu čilý ruch. Veškeré informace o soutěžících i dění kolem soutěže všem příchozím podával předseda pobočky Severní Morava a Slezsko Jakub Sedláček. V kategorii juniorů se návštěvníkům Gastrocentra Moravia představilo;devět finalistů. Úkolem bylo připravit během pětačtyřiceti minut čtyři porce hlavního jídla z;tříchodového menu z daných surovin. Letos jimi byl pstruh a zelenina Bonduelle. Průběh přípravy soutěžních jídel a práci juniorských finalistů sledovala celé dopoledne hodnotící komise složená z;Tomáše Konopky manažera Národního týmu AKC ČR a Executive Chef firmy Nestlé Proffesional, Jaroslava Václavka, Oldřicha Pítry, Krzystowa Gawlika z;Polska. ;

Po obědě nastoupili na soutěžní kolbiště senioři. Ti měli za stejnou dobu připravit ze stejných surovin pět porcí. Změna proběhla i ve složení;komise – místo Tomáše Konopky se své role ujal Albert Hauptmann, zástupce společnosti Bonduelle, která byla pro tuto kategorii hlavním partnerem. Devět seniorů se utkalo nejen o titul Moravský kuchař, ale také o krásnou cenu od firmy Bonduelle – čtyřdenní gastronomický výlet do; Francie.

Návštěvníci akce mohli shlédnout nejen kuchařské zápolení, ale také bohatý doprovodný program. Ve venkovních prostorách bylo možné spatřit ukázky zpracování ryb a mořských plodů, spojené s;ochutnávkou od firmy Makro.

Dále si zde mohli nechat namíchat chutný drink od Šárky Janové nebo degustovat víno z;Chateau Valtice. K;poslechu hrála country kapela Hubertus, s;kterou si několik písní zahrál i junior z;Ruska Roman.; Za celý den akce zde prošlo téměř 300 lidí. ;;

V kategorii juniorů ohodnotila mladé kuchaře odborná porota takto: na třetím místě skončil Lukáš Hlaváček z;Brna,;stříbrnou příčku získala přerovská Božena Urbanová, zlato a titul si z;Přerova odnesl Jiří Thiel z Hlučína.

V kategorii seniorů bylo pořadí následující; na třetím místě se umístil přerovský kuchař Tomáš Kuban, stříbrnou medaili si odvezl do Anglie rožnovský rodák Pavel Býček, první příčku a Titul Moravského kuchaře si odnesl Rudolf Pospíšil z Brna.

Ceny vítězům předal na slavnostním večeru v;hotelu FIT primátor statutárního města Přerova;Jiří Lajtoch, pod jehož patronací tato akce proběhla. Díky sponzorům si všichni soutěžící odnesli hodnotné ceny, které jim pomohou v;dalším profesním růstu.

Na závěr celou akci zhodnotil Albert Hauptmann: „ Tento ročník byl na vysoké úrovni a vyrovnané výsledky jsou toho jenom důkazem; také 6 zlatých medailí z;devíti; zúčastněných, to tady ještě za dobu konání Moravského kuchaře nikdy nebylo…“

Blahopřejeme všem soutěžícím, děkujeme partnerům i městu Přerov a těšíme se již teď na příští ročník opět na Moravě!

AKC ČR, pobočka Severní Morava a Slezsko