Ve dnech 16. až 25. března 2013 se český michelinský šéfkuchař Roman Paulus, spolu s dalšími pěti evropskými šéfkuchaři, zúčastnil osmého ročníku kulinářského festivalu Bernarda Loiseau v pětihvězdičkovém hotelu Constance Belle Mare Plage na Mauriciu. Z České republiky na festival zavítal také známý český gurmán, zakladatel maurerova výběru Grand Restaurant, Pavel Maurer, který přijal čestné místo v porotě.

„Byla pro mě velká čest zúčastnit se tohoto prestižního kulinářského festivalu, na který mě společnost Exclusive Tours vyslala. Na Mauricius jsem odjížděl s cílem získat nové zkušenosti a poznat tamní kuchyni. Festival však v mnoha směrech předčil moje očekávání.“ komentuje svoji účast na festivalu Roman Paulus.

Kulinářský festival Bernarda Loiseau je vyhlášenou gurmánskou událostí, kdy proti sobě v exotickém prostředí ostrova bojuje šestice evropských šéfkuchařů, držitelů slavných michelinských hvězd. Hostům v soutěži vypomáhalo šest vybraných kuchařů hotelové sítě Constance Hotels and Resorts.

„S mojí místní kuchařskou kolegyní Beguittou Ally, která mi byla v rámci týmů přidělena, se nejen dobře spolupracovalo, ale také mi pomohla odhalit tajemství mauricijských receptur.“

Soutěžící se během týdne seznamovali s lokálními surovinami a zažili atmosféru místního tržiště, kde poznali mnoho nových chutí místních plodů a koření. V rámci festivalu se uskutečnilo pár zajímavých menších výzev, mezi nimiž byla soutěž v míchání koktejlů, prostírání stolů či ve výběru nejvhodnějšího vína k uvařeným pokrmům.

„Měl jsem příležitost objevit rozmanitý svět mauricijské kuchyně a poznat pro Čechy netradiční produkty. Nové poznatky určitě využiji při přípravě pokrmů pro své hosty i v rámci kurzů vaření, které pravidelně pořádáme.“ uzavírá Roman Paulus.

Výsledné pokrmy soutěžních týmů hodnotila odborná porota složená z kuchařských profesionálů, majitelů světoznámých restaurací či odborníků na gastronomii. Na samotném konci světově uznávaného festivalu se uskutečnil velkolepý galavečer, kde tato odborná porota vyhodnotila šestici soutěžících a předala ceny spolu s čestným titulem vítězi, kterým se stal Luc Mobihan z restaurantu Le Saint Placide z francouzského Saint Malo. Jako zlatý hřeb připravili evropští šéfkuchaři pro své kolegy luxusní 6* večeři.