Michelinský šéfkuchař Cristiano Tomei spojí síly s Janem Punčochářem v pražské restauraci Grand Cru

autor: | Úno 15, 2017 | Osobnosti | 0 komentářů

Šéfkuchař restaurace Grand Cru a vítěz ankety Zlatý kuchař 2015 Jan Punčochář na přelomu února a března přivítá vzácného hosta. Jeho pozvání přijal celosvětově uznávaný italský šéfkuchař Cristiano Tomei, který mimo jiné porotcoval v italské verzi soutěže MasterChef. Své společné menu představí v restauraci Grand Cru už 28. února a 1. března. Cristiano Tomei je majitel a šéfkuchař toskánské restaurace L’Imbuto. Ta v roce 2014 získala svou první Michelinskou hvězdu. „Cristiana jsem poznal na loňských cestách po Toskánsku. Od prvního setkání působil nesmírně sympaticky a trochu umělecky bláznivě v tom nejlepším slova smyslu. Když jsem ochutnal jeho výborné degustační menu, byl jsem nadšený a hned mě napadlo, že by bylo skvělé ho pozvat k nám do restaurace, “ říká Jan Punčochář.

Cristiano Tomei a Jan Punčochář uvedou společné menu

Cristiano Tomei a Jan Punčochář společně uvedou menu o několika chodech inspirovaných tradicemi i trendy moderní gastronomie. Hostům nabídnou například sladkovodního úhoře, artyčok s kaviárem ze sleďů s pomerančem a burákovým máslem, dušené vepřové či ústřice na grilu s wakame řasou. Jako dezert připraví katalánský krém s tabákem z fajfky nebo netradiční Den v lunaparku, tedy krém s divokými bylinkami, foukanými těstovinami brisée a smaženým citronem. „Těším se až hosté v Grand Cru vyzkoušejí pokrm, kterým si mě Cristiano Tomei naprosto podmanil. Jde o jednoduché ravioli plněné horkým olivovým olejem, které jsem si od něho vypůjčil i na své menu. V ústech tahle pochoutka způsobuje chuťovou explozi,“ dodává Punčochář. V menu bude figurovat také Tomeiho nejznámější jídlo, které se postupně stalo šéfkuchařovým signature dishem, a to Manzo Gourmet neboli prvotřídní hovězí maso na kůře s mořskými piniemi. Chutě špičkového jídla podpoří i vinné párování v čele s Champagne Deutz nebo i blendovaným malinovým destilátem Baron Hildprandt.

Cristiano Tomei

Tomei popisuje svou práci jako nejlepší způsob k expresi kreativity a svobodného myšlení. Vaření se začal věnovat už jako dítě díky své matce a dědečkovi, který se živil jako farmář. Zkušenosti získal během cestování po celém světě včetně Madagaskaru, Bolívie a Karibiku. Před třemi lety získal ve své restauraci L’Imbuto v samém srdci Toskánska první Michelinskou hvězdu. Vystupoval jako porotce v italské variaci televizní soutěže Masterchef a řadí se k nejautentičtějším šéfkuchařům současné gastronomie, především pro originální využívání přírodních nezpracovaných materiálů a způsob uzení surovin.

 

text i foto: relativepr.cz