Gastronomické ocenění michelinská hvězda poprvé v historii míří k českým kuchařům v tuzemských restauracích. Kulinářské umění Romana Pauluse a Oldřicha Sahajdáka vyneslo prestižní ocenění pražským restauracím Alcron a La Degustation Boheme Bourgeoise.

Letos poprvé ocenění vyhráli Češi, kteří šéfují v;tuzemsku. Už jednou se sice Čechovi podařilo “kulinářského Oscara” získat, ale pro restauraci v Německu.

Zároveň poprvé letos inspektoři z prestižního průvodce ocenili také českou kuchyni, kterou připravuje;La Degustation Boheme Bourgeoise. Ta své menu nabízí pod vedením šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka v Haštalské ulici v centru Prahy. Jídelníček nabízí pokrmy tradiční české kuchyně, které;se připravují z českých produktů z biofarem a od drobných pěstitelů.

Pražská restaurace Alcron sídlí v hotelu Radisson ve;Štěpánské ulici, hotel i interiér restaurace z třicátých let je postavený ve stylu art deco.;Roman Paulus, který je mimo jiné držitel titulu Kuchař roku 2009-2010,;do ní přišel z pražského hotelu Hilton.;Stejně jako jeho předchůdce Jiří Štift má zajímavé zahraniční zkušenosti, uvádí oficiální web oceněné luxusní restaurace. Večeře v obou restauracích vyjde řádově na tisíce korun.

Průvodce ocenil letos i další české restaurace. Ocenění Bib Gourmand, které znamená “dobré jídlo za přijatelné ceny”, obhájily restaurace SaSaZu, Le Terroir, Aromi a Divinis.;Nově ho pak obdržely restaurace Sansho a Monastery.

Nejvyšší michelinské ocenění v minulých letech v Česku doslova ovládl italský šéfkuchař Andrea Accordi, který ve čtyřech letech obhájil restauraci Allegro hotelu Four Seasons michelinskou hvězdu třikrát. Accordi ale dostal nabídku, která se neodmítá, a přesunul se do Petrohradu šéfovat hned několika luxusním restauracím. Bylo tedy zřejmé, že Allegro ocenění udělované na rok neobhájí.

Průvodce francouzského výrobce pneumatik Michelin slouží především pro turisty. Doporučuje ubytování a také přes dva tisíce restaurací všech cenových kategorií, stylů a velikostí.

Na zkušenostech Allegra se ukázalo, že;průvodce neláká jen zahraniční turisty, ale i domácí klientelu. “Zaznamenali jsme další nárůst lokální klientely, která dokáže ocenit fine dining. Více než 60;procent hostů je místních, což je pro hotelovou restauraci docela neobvyklé,” řekl loni v březnu ředitel pražského hotelu Four Seasons Rene Beauchamp.

Autor. Filip Horáček Zdroj: iDnes.cz