reklama

Metodu champenoise zná kde kdo, ale co je Pét-Nat?

autor: | Bře 29, 2017 | Gastro & Drinks | 0 komentářů

Lehké, přírodní a šumivé. Historie výroby Pétillant Naturel, zkráceně Pét-Nat, dosahuje ještě před šampaňské. Metoda předávaná z generace na generaci (méthode ancestrale), je známá také jako rurální, řemeslná nebo „gaillacoise.”

Počátky sahají do šesnáctého století a metoda výroby je protichůdná metodě champenoise

Víno se stáčí do lahví, ještě než plně dokončí svoje první kvašení, což umožňuje oxidu uhličitému vzniknout z přírodních cukrů přítomných v hroznech. Metodu původně rozvinuli počátkem šestnáctého století na jihu Francie v Limoux mniši vyrábějící víno. Je protichůdná metodě champenoise, způsobu, jímž vzniká šampaňské, při kterém je základní víno plně fermetováno, pak podstupuje druhotné kvašení v lahvi, převracení a přidání kvasnic a cukru (liqueur de tirage).

Pét-Nat se na rozdíl od šampaňského nepřevrací

Pét-Nat se na rozdíl od šampaňského nepřevrací, k dovršení fermentace může být filtrováno. Má lehký šumivý dotyk na patře a obecně menší obsah alkoholu. Obyčejně je nasládlé, existují i suchá vína tohoto typu. Vínu může prospívat, pokud pár let leží na lahvi, i když se dalším zráním nerozvíjí. Lahve jsou často zakalené vlivem zbytkové sedliny a chybějící filtrace.

Výroba Pét-Nat vyžaduje na straně vinařů vysokou odbornost

Výroba Pét-Nat je výjimečně rozmanitá, lze ji obtížně kontrolovat, a proto vyžaduje na straně vinařů vysokou odbornost. Výsledkem je nefalšované venkovské a živé víno, výrazně odrážející terroir, který mu dal vzniknout. Cestujte do Limoux a Gaillacu v jižní Francii za bílým Pét-Nat zahrnujícím příjemný a šumivý Mauzac, nebo severněji, v údolí Loiry, se vydejte za příklady řízných bílých a osvěžujících nekonvenčních červených vín.