Dobré domácí džemy jsou vysokou školou kuchařského umění a podzimní čas s dostatkem nejrůznějšího ovoce je pro jejich výrobu jako stvořený…

Ingredience:

500 g meruněk, špetku soli, šťávu z poloviny citronu, muškátový oříšek, 100 g želírovacího cukru na zavařování (ten k zahuštění v poměru 2:1), glukózový sirup či cukr, anebo dostupnější hroznový cukr

 Postup:

Meruňky rozpůlíme a odstraníme pecku. „Loupat je nemusíme, pod slupkou je nejvíc vitaminů,“ připomíná sous-chef ze Savoye. „Neloupané meruňky ale určitě pokrájejte, abyste v marmeládě neměli velké kusy slupky. U oloupaných to není nutné.“ Ovoce lehce podusíme, stačí cca pět minut. Zredukované meruňky osolíme a vymačkáme na ně půlku citronu. Necháme pět až deset minut redukovat, protože sůl z ovoce vytáhne další vodu. Hlídat musíme jedinou věc – aby se meruňky nepřipálily. Proto pravidelně mícháme. Teď je na řadě želírovací cukr, glukóza či hroznový cukr a muškátový oříšek – stačí pár strouhnutí. Promícháme a na mírném ohni povaříme do změknutí, trvá to cca osm minut. Pak meruňky rozšťoucháme. V Savoyi to dělají klasickým domácím šťouchadlem na brambory. Ovoce můžeme i rozmixovat, ale pak už to bude džem. V marmeládě mají být velké kusy ovoce.

Text: Kateřina Sobotková Foto: Archiv

Redakce Gastro&Hotel